» » » » » Lacurile de pe Titan


De curând au fost date publicității noi imagini ale satelitului saturnian Titan, obținute cu ajutorul sondei Cassini. În ele au putut fi identificate o serie de lacuri aflate în vecinătatea polului nord al satelitului.
Nu este vorba despre niște lacuri așa cum suntem noi obișnuiți. Ele nu conțin apă, ci metan și etan lichide. De altfel, cu excepția Terrei, Titan este singurul obiect din Sistemul Solar, pe a cărui suprafață se pot găsi lacuri. Noile imagini transmise de sonda Cassini au avut de profitat nu numai de pe urma trecerii sondei prin apropierea lui Titan, ci și de condiții meteo favorabile: cerul de deasupra polului nord titanian era lipsit de nori. Aceste imagini îi vor ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine fenomenele care se produc în atmosfera titaniană.
Aceasta este imaginea de ansamblu a lui Titan obținută prin asamblarea mai multor imagini realizate în infraroșu. Culorile folosite sunt convenționale. Roșul este folosit pentru lungimi de undă de 5 microni (de circa zece ori mai mari decât cele ale luminii vizibile), verdele pentru lungimi de undă de 2 microni (de circa patru ori mai mari decât cele ale luminii vizibile) și albastru pentru 1,3 microni (de circa 2,6 ori mai mari decât cele ale luminii vizibile). Mai multe informații despre această imagine găsiți aici. (Credit: NASA/JPL-Caltech/SSI)
Până acum aceste lacuri au fost studiate cu ajutorul radarului de la bordul sondei Cassini. Undele radar străbat cu ușurință stratul de nori care acoperă planeta. De această dată, lacurile din zona polului nord titanian au fost obținute imagini în domeniul vizibil și în infraroșu, obținându-se astfel informații suplimentare asupra lor.
Jason Barnes, cercetător la Universitatea Idaho explica: ”Imaginile obținute de Cassini în ifraroși și în vizibil ne oferă o vedere de ansamblu a unei zone pe care o văzusem până acum numai pe bucățele și la o rezoluție scăzută. Am constatat că polul nord al lui Titan este multa mai interesant decât credeam până acum, cu un sistem complex de lacuri și mări alături de depozite [sedimentare] lăsate în urmă de lacuri și mări secate.”
Linda Spilker, cercetător din cadrul misiunii Cassini: ”Știm că lacurile de aici [din zona polului nord a lui Titan] se modifică o dată cu anotimpurile, iar sonda Cassini ne-a oferit posibilitatea să urmărim aceste schimbări. Acum [...] deoarece avem imagini atât de frumoase, putem compara diferitele seturi de date pentru a înțelege mai bine lacurile din apropierea polului nord al lui Titan.”
Mai multe in...
Stiinta si Tehnica

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply