» » » » » Centrele de comanda ale lui Hitler

Cel mai mare criminal de razboi din istorie, Adolf Hitler, a avut cel putin 14 centre de comanda din 20 planificate, la debutul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Si asta pentru ca una din caracteristicile „atitudinii de führer” era aceea de a se muta de la un centru la altul, in functie de zona geografica a campaniei dusa de Wehrmacht. Construirea unor astfel de „ascunzatori” nu a fost terminata, iar altele au fost folosite mult mai mult decat altele. Hitler a avut si un tren special numit „Furtuna de primavara”, utilizat drept cartier general in 1941.

„Barlogul lupului”

 Cele mai cunoscute locatii ale centrelor de comanda ale lui Hitler sunt: Führerbunker din Berlin, unde s-a instalat la 16 ianuarie 1945 si unde s-a sinucis la 30 aprilie 1945; resedinta Berghof din Bavaria, unde si-a petrecut mult timp impreuna cu Eva Braun si unde l-a primit pe prim-ministrul Marii Britanii Neville Chamberlain; Anlage Sud, pe teritoriul Poloniei, unde l-a primit pe Benito Mussolini la 27 august 1941. Dar cea mai faimoasa locatie strategica a fost „Barlogul lupului”, situat in estul Prusiei, acum pe teritoriul polonez. Constructia acestuia a fost terminata in 1941, iar numele provine de la obiceiul führerului de a fi chemat, in cercul de apropiati, „lupul”.

 Situat intr-o padure a masivului Masurian, aceasta cetate de 6,5 kilometri patrati a fost conceputa in trei cercuri concentrice de securitate. In perioada de maxima activitate, aici lucrau aproape 2.000 de barbati si numai 20 de femei. Sistemul avea un aeroport propriu si linie de cale ferata. De asemenea, arhitectii prevazusera o retea uriasa de verdeata pentru camuflaj. Birourile lui Hitler se aflau in zona 1 de securitate, unde existau ziduri de doi metri grosime, cu beton armat. Führerul daduse ordin ca nici o fereastra sa nu fie direct in bataia soarelui (de frica vreunui lunetist). Aici avea acces doar un cerc restrans de „strategi” din care faceau parte Bormann, Goering, Keitel si Jodl (inalt comandant al Wehrmachtului). Trupe speciale stationau pe o distanta de 75 de kilometri, iar din dotarea armatei proprii faceau parte tancuri si baterii antiaeriene.

 La aceasta resedinta strategica, Adolf Hitler avea un program zilnic neschimbat, desi lucrurile nu mergeau deloc bine pe frontul rusesc. Ziua de lucru incepea pe la 9,30, cu o plimbare a cainelui. Urma lectura corespondentei, apoi prima sedinta de razboi. pe la 14,00 era dejunul, cu oaspetii in aceleasi pozitii la masa. Dupa cafeaua de la 17,00, urma a doua sedinta de razboi, apoi cina, dupa care Hitler obisnuia sa tina monoloage anturajului, punandu-le pe cele doua secretare sa noteze tot. Apoi se asculta la gramofon Beethoven (simfonii), Wagner (opere) si lieduri. Uneori se proiectau filme in sala de cinema... „Barlogul lupului” a cazut cand Armata Rosie a ajuns acolo, in ianuarie 1945.

Atentatul

 Resedinta stragetica din masivul Masurian a ramas in istorie si pentru atentatul nereusit din 20 iulie 1944. Complotul l-a avut ca actor principal pe colonelul Claus von Stauffenberg, care a purtat si plasat servieta cu bomba la o sedinta de razboi. La 20 iulie 1944, la ora 12,43 bomba a detonat. Hitler nu a fost nici macar ranit grav, caci un ofiter mutase fara sa vrea servieta pe sub masa de lucru... Führerul a scapat, desi cateva ore la Berlin s-a stiut ca decedase.

PAUL IOAN



Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply