» » » » The Time Machine - Masina timpului



The Time Machine (Masina timpului) este celebrul roman s.f. scris de H.G. Wells in anul 1895 si citit de majoritatea adolescentilor din intreaga lume. Mai putina lume stie insa ca ideile scriitorului englez despre calatoria in timp au fost expuse intr-o lucrare intitulata The Chronic Argonauts (Cronica Argonautilor).Pasionati de ideile literare ale lui Wells, unii oameni de stiinta sunt convinsi ca o calatorie in timp este perfect posibila. Altii se dovedesc mai rezervati.

Inapoi din viitor

 In romanul lui Wells este vorba despre un inventator englez care povesteste unor musafiri ca timpul este a patra dimensiune a spatiului prin care se poate calatori cu ajutorul unei masini inventate de el. Cu ajutorul acesteia, personajul calator in timp ajunge in anul 802.701 e.n in mijlocul unei societati de androgini pe nume eloi. Interesanta in romanul lui Wells este ideea spatiului cu patru dimensiuni, idee preluata de scriitor din teoriile lansate pe la jumatatea secolului al XIX-lea care aduceau in discutie spatiul non-euclidian (cele trei dimensiuni plus Timpul), teoria dezvoltata la inceputul secolului al XX-lea de Hermann Minkowski (teoria spatiu-timpului), preluata de Einstein in teoria relativitatii. Deci, ideea literara vorbea despre calatorii in viitor, cu o masina curioasa, dar in realitate, cu masina sau fara, se poate calatori in trecut sau in viitor? Adica, putem sa vizitam Atena din vremea lui Platon pentru a aduce inapoi scrierile pierdute ale lui Aristotel?

 Oamenii de stiinta, increzatori in puterea rationamentelor exacte, cred ca acest lucru este posibil, chiar si in situatia in care majoritatea exclude aceasta posibilitate. Printre cei care cred ca o calatorie in timp este posibila se numara si fizicianul (evident, teoretician) Michio Kaku. Asta, deoarece aduce in discutie Timpul. Si asemenea lui Shakespeare care se intreba in piesa Romeo si Julieta "ce este un nume?" (de familie), si fizicienii teoreticieni de ieri si de azi se intreaba ce este Timpul? Fizicienii cred ca Timpul este o constanta (si acest lucru poate fi demonstrat) in vreme ce fizicienii teoreticieni (care se bazeaza doar pe calcule matematice si nu considera ca trebuie sa demonstreze fizic teoriile lor) cred ca timpul este relativ. Aceasta idee apartine lui Albert Einstein si pentru a o argumenta (nu pentru a o demonstra) el spunea ca Timpul poate varia in functie de observatori diferiti.

 Cu alte cuvinte, spunea Einstein, Timpul incetineste si accelereaza in functie de cat de repede se deplaseaza o persoana in raport cu altceva. Adica, atunci cand se apropie de viteza luminii, o persoana din interiorul unei nave spatiale imbatraneste mai putin decat alta ramasa pe Pamant! Idei la fel de literare ca si cele ale lui Wells, deoarece nici o nava nu poate calatori cu viteza luminii, ca urmare, nici un om n-ar putea intineri, nicicum Timpul sa incetineasca!  Si cu toate ca ideea calatoriei in timp este exclusa de unii cercetatori, teoriile contrare nu lipsesc, toate avand in comun nu fantezia, ci rationamentul stiintific, ca sa nu adaugam si cuvantul fantastic.

Masini, gauri negre si de vierme

 NASA care se ocupa de programele spatiale americane, emite din cand in cand si teorii stiintifice. In cazul calatoriilor in timp, NASA crede ca acestea sunt posibile pentru a te intoarce in timp, argumentul este ca asa prevede relativitatea generala a lui Einstein(?). Dupa NASA, calatoria in timp ar fi posibila daca o nava s-ar deplasa mai repede decat lumina care calatoreste cu aproape 300.000 km/s in vid. Numai ca fotonul (lumina) are masa zero!

 NASA merge mai departe si crede ca ar putea crea "gauri de vierme" intre puncte din spatiu-timp pentru a face posibila calatoria in timp! Numai ca e cam greu de realizat ceva ce este doar fictiv! Pentru ca gaura de vierme (wormhole) este o caracteristica ipotetica a spatiu-timpului (teoretizata de Einstein), un fel de "scurtatura" prin spatiu-timp! Suntem in plina literatura s.f., dar la nivel inalt. Altminteri, cine ar putea produce in Univers o scurtatura prin care noi sa ne strecuram cu nava noastra inaintand cu viteza luminii? Dar ideile nu se opresc aici.

 Fizicianul-teoretician Stephen Hawking este convins ca daca o nava spatiala ar merge in jurul unei gauri negre, nava ar consuma doar jumatate din timpul pe care il traieste lu-mea, aflata departe de gaura neagra! Cateva intrebari candide: care gaura neagra, care nava spatiala si de ce un consum de doar jumatate din cat traieste lumea? O alta posibilitate, mai aproape de Wells, ar fi o masina a timpului care sa calatoreasca inainte si inapoi. Numai ca masina asta n-ar avea roti, ci ar trebui, spun unii cercetatori, sa fie construita dintr-o materie exotica, o asa numita "densitate negativa de energie". Fizicianul Michio  Kaku, profesor la City College din New York crede ca o calatorie in timp este posibila si asta pentru ca "nu exista nicio lege a fizicii care sa impiedice calatoria in timp". Pe principiul, ce nu interzice legea, e legal.

 Pentru a dovedi ca vorbim despre literatura s.f., iata si alte explicatii stiintifice ale fizicianului Michio Kako: "Einstein spune ca timpul este ca un rau, un vechi rau care a avut un drum printre stele. Doua rauri pot fi ca un covrig. Sunt de partea celor care au indoieli cu privire la calatoria in timp, dar trebuie spus ca matematicienilor le-a trebuit o mie de ani, pana in anul 1949, pentru a gasi o solutie a ecuatiei lui Einstein. In cazul in care Universul se roteste si noi am merge in jurul Universului, atunci ne-am intoarce in locul de unde am plecat". Cam asta a descoperit si Fernando Magellan in 1520 cand a incheiat calatoria sa in jurul lumii. Si totusi, ce deosebire intre performanta sa si descoperirile facute in timpul acestei calatorii si calatoriile in jurul Universului imaginate de oameni seriosi care venereaza matematica si ignora fizica!

GEORGE CUSNARENCU

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply