Oscar Wilde definea memoria ca pe „jurnalul pe care îl cărăm în orice moment cu noi”, însă o echipă de cercetători, echipă condusă de Don Arnold și Richard Roberts de la Universitatea din California, au reușit să vadă în premieră cum acest jurnal este scris.
Oamenii de știință au creat probe microscopice capabile să lumineze sinapsele unui neuron viu, atașând markeri fluorescenți în proteinele sinaptice, totul fără a afecta în vreun fel abilitatea neuronului de a funcționa. Markerii fluorescenți le-au permis astfel cercetătorilor să vadă pentru prima dată modul în care sinapsele sunt excitate sau inhibate și, mai ales, cum se formează amintirile.
Sinapsele au apărut ca puncte luminoase de-a lungul dendritelor (ramurile neuronului prin care se transmit semnalele electrochimice). Pe măsură ce creierul procesa noi informații, aceste puncte luminoase s-au modificat, indicând modul în care structura sinaptică din creier a fost modificată de către noile date.
„Atunci când înveți ceva nou sau când îți formezi o amintire, are loc o schimbare fizică în creiereul tău. S-a dovedit că lucrurile care se schimbă sunt conecțiile sinaptice”, susține profesorul Don Arnold în studiul publicat în revista de specialitate Neuron.
Probele microscopice au, conform celor doi cercetători, proprietățile unor anticorpi, însă se leagă mai strâns, și sunt optimizate să funcționeze în interiorul celulelor – un fapt pe care anticorpii nu îl pot face. Pentru a le realiza, Richard Roberts și Don Arnold au colaborat cu laureatul Nobel Jack Szostak, și au utilizat o tehnică numită „mRNA”, creată de Robert și Szostak.
„Folosind tehnica mRNA putem acum să căutăm printre trilioane de proteine simultan pentru a găsi acea proteină care ne interesează, un lucru privit ca imposibil în urmă cu doar câțiva ani”, declară Richard Roberts, coautor al studiului.
Această nouă descoperire este parte a campaniei anunțată de președintele american Obama în luna aprilie, campanie ce are ca scop revoluționarea studiilor și înțelegerii funcționării creierului uman. Pe de altă parte, ea oferă o înțelegere crucială a modului în care creierul stochează memoriile, rezultat care poate fi folosit în tratarea unor afecțiuni ale creierului, așa cum este și boala Alzheimer.
Niciun comentariu: