» » » » » Fata nevazuta a Antarcticii: ce se afla sub cea mai mare intindere de gheata de pe Planeta (VIDEO)


Ce se afla sub cea mai mare intindere de gheata de pe Planeta? NASA a studiat fata nevazuta a Antarcticii.
 Fata secreta a Antarcticii, tinuta ascunsa timp de 30 de milioane de ani sub gheata groasa a fost dezvaluita de NASA intr-o serie de imagini facute publice.
Proiectul numit BedMap2 este rezultatul unei colaborari internationale conduse de British Antarctic Survey pentru a calcula dimensiunile ghetii de pe cel mai rece, uscat si vanturos continent – un pas esential in a prezice potentialele cresteri ale marilor si oceanelor la nivel mondial, relateaza.
Pentru a stabili cantitatea de gheata din Antarctica cercetatorii au avut nevoie sa cunoasca topografia continentului: de la vaile largi la lanturile muntoase. “Pentru a simula in mod corect modul in care straturile de gheata s-au schimbat din cauza conditiilor de mediu trebuia sa stim in detalii forma si structura stratului de roci de dedesubt“, a declarat Michael Studinger, unul dintre coordonatorii proiectului.
Harta creata de NASA arata cateva detalii uimitoare ca descoperirea celui mai jos punct de pe un continent – Valea de sub ghetarul Byrd are o adancime de 2.780 de metri sub nivelul marii. Cercetatorii au creat si prima imagine detaliata a munctilor Gamburtsev, un lant muntos ingropat sub gheturile din Antarctica. Varfurile muntilor depasesc 2.400 de metri si sunt ingropate sub o gheata de 1,6 km grosime, in estul Antarcticii.
Pentru a crea “harta fara gheata” a Antarcticii oamenii se stiinta s-au folosit de imagini din satelit, radare, instrumente electromagnetice si de unde acustice. Detalii din unele regiuni au fost imposibil de aflat, cu toate astea noua harta este o imbunatatire fata de precedenta, au fost concluziile cercetatorilor.
Incomod

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply