» » » » Ce s-a întâmplat cu neanderthalienii? I-am mâncat, susțin cercetătorii


Oamenii pot fi considerați pe drept cuvânt o specie invazivă, afirmă cercetătorii spanioli de la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, Spania, ei fiind vinovați de dispariția a nu mai puțin de 178 de specii de mamifere de talie mare. Una dintre acestea ar fi chiar verii noștri pe linia evoluției, neanderthalienii.
Dovezile constau în oasele neanderthalienilor care poartă urme de tăieturi similare cu cele de pe oasele altor vietăți vânate și consumate de oameni. Mai mult, constau în obiectele de podoabă ale primilor Homo sapienși care au pătruns în Europa.
„Preferăm să credem că oamenii anatomic moderni au ocupat o nișă similară cu cea a neanderthalienilor, concurând direct cu aceștia pentru hrană și alte resurse. Credem că inteligența noastră s-a dovedit superioară în cursa pentru supraviețuire, însă lucrurile nu stau chiar astfel”, susțin paleoantropologii spanioli Policarp Hortolà și Bienvenido Martínez-Navarro .
Multe dintre fosilele neanderthaliene descoperite în Europa, în special în Franța, poartă urmele cuțitelor și topoarelor lui Homo sapiens. Cel mai probabil, arată savanții spanioli, oamenii consumau carnea neanderthalienilor în timp ce din dinții acestora își făceau coliere.
„De decenii bune oamenii de știință au încercat să ignore sau să evite aceste dovezi ale canibalismului nostru, însă este momentul să acceptăm faptul că el a avut loc”, concluzionează cei doi cercetători.
Stiinta si Tehnica

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply