» » » » Tainele Universului, pe cale de a fi descifrate! Ce au aflat savanţii despre materia neagră

Misterioasa materie neagră, invizibilă, despre care se crede că formează aproape un sfert din Univers, ar putea fi în curând descifrată, potrivit unor fizicieni care au publicat miercuri primele rezultate ale unui experiment realizat cu ajutorul unui instrument de pe Staţia Spaţială Internaţională.
    
Aceşti savanţi susţin că au observat un exces de antimaterie, de origine necunoscută, în fluxul de raze cosmice care ar fi putut să rezulte din anihilarea materiei negre, informează AFP.
    
Rezultatele, publicate în revista Physical Review Letters, provin de la un experiment realizat timp de 18 luni cu spectrometrul magnetic Alpha (AMS) ataşat de ISS. 
    
"Rezultatele sunt compatibile cu pozitronii - o particulă de antimaterie - ce ar putea proveni din distrugerea particulelor de materie neagră", afirmă într-un comunicat savanţii de la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), care are sediul la Geneva.
    
"Însă aceste observaţii nu sunt însă suficient de concludente pentru a elimina alte explicaţii posibile", în principal cele care au legătură cu un pulsar (o stea neutronică), au adăugat specialiştii de la CERN.
    
"După ce vom obţine mai multe date, vom afla mai multe lucruri despre natura acestui exces de antimaterie şi, cu puţină şansă, vom putea să facem o descoperire foarte interesantă", a declarat într-o conferinţă de presă de la Washington Michael Salamon, specialist în departamentul american pentru Energie.
    
"Dacă vom detecta materia neagră şi vom învăţa câteva lucruri despre natura ei, vom face o descoperire majoră în felul nostru de a înţelege fizica", a adăugat el.
    
"Rezultatele noastre confirmă existenţa materiei negre, dar nu putem să excludem originea unui pulsar", a declarat la rândul său fizicianul american Samuel Ting, recompensat cu premiul Nobel şi profesor la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology, coordonatorul acestui studiu.
    
Savantul american declarase anterior într-un comunicat că, "pe parcursul următoarelor luni, AMS va putea să spună cu certitudine dacă aceşti pozitroni reprezintă într-adevăr o semnătură a materiei negre sau altceva".
    
Profesorul Ting este constructorul AMS, un instrument de 2,5 miliarde de dolari, primul spectrometru magnetic trimis în spaţiu.
    
Echipele ştiinţifice europene şi americane au analizat aproximativ 25 miliarde de particule, dintre care 400.000 de pozitroni, cu energii care variau de la 05 gigaelectrovolţi la 350 gigaelectrovolţi.
    
Prezenţa materiei negre în Univers nu a fost până acum detectată decât indirect, prin efectele sale gravitaţionale.

ANTENA 3

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply