» » » » » Graalul - enigma dincolo de timp


Arheologii si chiar unii curiosi isi canalizeaza de multa vreme energiile incercand sa afle adevarul despre potirul in care se spune ca ar fi fost strans sangele Domnului Iisus cand acesta a fost rastignit pe cruce. Oamenii de stiinta, desi au pareri impartite, au cazut de acord ca legenda Sfantului Potir este singura cale spre cunoasterea absoluta dar si spre intelegerea divinitatii.

Pareri si presupuneri

Cu toate ca exista multe versiuni ale legendei Sfantului Graal, cateva elemente se regasesc mai pretutindeni. Unii dintre istorici sunt de parere ca Graalul, conform legendelor Evului Mediu, este un vas folosit de negustorul biblic Iosif din Arimatea pentru a strange sangele Mantuitorului. Ajuns in inchisoare, Iosif ar fi fost tinut in viata de Graal, asigurandu-i hrana zilnica. Dupa eliberare Iosif l-ar fi ascuns intr-un castel misterios. Altii, cum ar fi poetul german Volfram von Eschenbach sustine, intr-o lucrare aparuta in secolul al XIII-lea, ca Graalul a fost realizat din piatra filozofala (Lapis exilis), o piatra pura cazuta din cer. Poetul francez Chretien de Troyes, scria pe la sfarsitul secolului al XII-lea, ca Potirul nu ar fi altceva decat o tava "fermecata", pentru ca din lucrarea "Moartea lui Arthur", scrisa de englezul Thomas Malory sa aflam ca Sfantul Graal era un vas de impartasanie la care nu are acces decat un initiat. Neexistand inca dovezi istorice concrete, parerile si presupunerile despre existenta Potirului Sfant, continua sa infierbante imaginatia oamenilor de stiinta.

Cum arata potirul?

Dincolo de disputele si speculatiile ce au loc pe marginea originii si formei acestui obiect mistic, majoritatea istoricilor au cazut de acord ca Sfantul Graal este o cupa cu gura larg deschisa despre care unii spun ca ar fi realizata dintr-o piatra pretioasa extrem de rara sau dintr-un metal obisnuit, fara insemne deosebite, dar care ar avea puteri miraculoase. O alta parte a istoricilor este de parere ca Sfantul Potir nu este material, ci reprezinta doar cautarea absoluta. Exista si opinia ca acesta ar fi un obiect ce-si schimba in permanenta forma pentru a nu fi gasit decat de cel vrednic.

Unde este ascuns Potirul Sfant?

Comunitatea stiintifica se afla intr-o continua cautare. Daca ar fi sa dam crezare unei echipe de arheologi scotieni, Sfantul Graal s-ar putea afla ingropat sub abatia sau sub turnul din oraselul scotian Kilwinning. Dupa cum citim intr-un articol semnat de istoricul A.J. Morton, in micul orasel au inceput sa apara ca ciupercile dupa ploaie, tot mai multi straini care se afla in cautarea Sfantului Graal. Morton si-a exprimat indoiala ca legenda care circula ar fi reala si nu crede in existenta fizica a cupei. In acelasi timp, multi dintre arheologi sunt de parere ca Scotia ascunde, in partea de sud, multe mistere neelucidate inca. O alta locatie unde arheologii presupun ca ar fi "ascuns" potirul este orasul Edinburgh, mai precis in zona capelei Rosslyn. Acest loc il gasim amintit si in romanul Codul lui Da Vinci, semnat de Dan Brown, folosit ca sursa de inspiratie de multi dintre cautatorii Graalului. Teoriile abunda in ceea ce priveste localizarea obiectului din care s-ar fi servit Mantuitorul in timpul Cinei cea de Taina. Intr-un articol viitor vom aminti cateva dintre acestea.

IOANA FLORIA


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply