» » » » » Voyager1 intra intr-un strat al sistemului solar necunoscut oamenilor de stiinta

Voyager1, nava cosmica apartinand NASA, a intrat intr-un nou strat al sistemului solar, despre care oamenii de stiinta nu stiau ca era acolo. Oamenii de stiinta au numit aceasta regiune "magistrala magnetica" si spun ca e ultima oprire inainte de spatiul interstelar.


"Noi credem ca acest strat poate fi ultimul data intre noi si spatiul interstelar. Aceasta regiune nu a fost anticipat, nu a fost prezisa. De aceea, este greu pentru a determina cat de curand nava va pleca din sistemul solar cu totul. Este posibil sa dureze doua luni, poate dura doi ani ", a spus Edward Stone, om de stiinta din cadrul proiectului Voyager al Institutului de Tehnologie California, Pasadena, California.
Intr-un comunicat, NASA a declarat s-a referit la aceasta regiune ca o noua „magistrala magnetica” pentru particulele incarcate, deoarece liniile campului magnetic ale soarelui nostru sunt conectate de acolo catre liniile campului magnetic interstelar.
Aceasta conexiune permite particulelor incarcate cu un nivel mai scazut de energie din interiorul heliosferei noastre - bule incarcate cu particule pe care soarele le arunca in jurul sau - pentru a micsora, si permite particulelor cu un nivel mai mare de energie din afara pentru a intra inautru.
Inainte de a intra in aceasta regiune, particulele incarcate sunt returnate in toate directiile, ca si cum ar fi blocate pe drumurile locale din interiorul heliosferei.
Cu toate acestea, deoarece directia liniilor de camp magnetic a ramas aceeasi, echipa Voyager crede ca noua regiune este inca in interiorul bulei noastre solare.
Ei prezic, ca directia acestor linii de camp magnetic se va schimba atunci cand nava spatiala va patrunde in spatiul interstelar.
"Desi Voyager 1 este in continuare in interiorul mediului solar, acum noi putem simti cum e la exterior, deoarece particulele intra si ies de pe aceasta autostrada magnetica. Noi credem ca aceasta este ultima etapa a calatoriei noastre in spatiul interstelar. Se poate desfasura pe durata a cateva luni sau a cativa ani. Noua regiune nu este ceea ce ne-am asteptat, dar am ajuns sa asteptam neprevazutul de la Voyager", a spus Dr. Stone.
Din decembrie 2004, cand Voyager 1 a trecut printr-un punct din spatiu numitextremitate soc, nava a explorat stratul exterior al heliosferei.
In aceasta regiune, fluxul de particule incarcate din soare, cunoscut sub numele de vant solar, a incetinit brusc de la viteze supersonice si a devenit turbulent.
Mediul Voyager 1 a fost consecvent pentru aproximativ cinci ani si jumatate.
Nava spatiala apoi a detectat ca viteza exterioara a vantului solar a incetinit de tot.
Intensitatea campului magnetic, de asemenea, a inceput sa creasca la acel moment.
Datele de la doua instrumente la bordul navei, care masoara particulele incarcate a aratat prima sa intrare in regiunea magistralei magnetice pe 28 iulie a acestui an.
Regiunea s-a atenuat si a curs spre Voyager 1 de mai multe ori.
Nava spatiale a intrat din nou in regiune pe 25 august si de atunci mediul a fost stabil.
"Daca am judeca numai dupa datele transmise de particulele incarcate, am spune ca suntem in afara heliosferei. Dar trebuie sa ne uitam la ceea ce ne spun instrumentele si numai timpul va spune daca interpretarile noastre despre aceasta frontiera sunt corecte.", a spus Stamatios Krimigis, om de stiinta.
Datele transmise de nava spatiala dezvaluie ca, campul magnetic devine tot mai puternic de fiecare data cand Voyager intra in regiunea magistralei, iar cu toate acestea, directia liniilor de camp magnetic, nu s-au schimbat.
"Suntem intr-o regiune magnetica, spre deosebire de cele in care am fost inainte - de aproximativ zece ori mai intensa decat inainte de extremitatea soc - dar datele de camp magnetic nu prezinta nici un indiciu ca suntem in spatiul interstelar. Datele de camp magnetic s-au dovedit a fi cheia pentru identificare atunci cand am traversat extremitatea. Si ne asteptam ca aceste date ne vor spune cand vom ajunge la primul spatiu interstelar.", a declarat Leonard Burlaga, un membru al echipei care are grija de magnetometrul lui Voyager.
Voyager 1 si sora sa sonda Voyager 2 au fost lansate acum 35 de ani pe un tur al planetelor din spatiu.
Voyager 2 a fost lansata pe 20 august 1977, cu aproximativ doua saptamani inainte de Voyager 1.
Acum este la 14.484.096.000 km de soare.
Voyager 1 a fost lansata pe 5 septembrie 1977, se misca mai repede decat sonda sora si in cele din urma va trece.
Acum este peste 17.702.784.000 de km de Soare.
Semnalul de la Voyager 1, ajunge pe Pamant dupa aproximativ 17 ore.
Dupa intrarea in spatiu, ambele sonde au continuat sa calatoreasca spre periferia sistemului solar
Voyager sunt nave spatiale cel mai longevive ale NASA, si isi vor continua calatoria dupa ce au parasit sistemul solar.
„In curand Voyager 1 va intra in spatiul interstelar, acesta va fi primul obiect facut de om care paraseste  sistemul solar. Cu toate acestea, ar fi nevoie de cel putin 40.000 de ani inainte ca sonda sa fie aproape de o alta stea”, a spus Stone.
Cu mult timp inainte ca ambele Voyager sa ramana fara putere acestea vor transmite toate datele cele detin inainte ca ele sa fie inchise pentru totdeauna.
"Vom avea suficienta putere pentru toate instrumentele pana in 2020, iar la acel moment va trebui sa opriti primul nostru instrument ", a spus Stone.
Voyager 1 va trebui sa fie oprit in 2025.

Sursa: Mail Online   corectnews

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply