» » » » James Cameron face publice rezultatele expediției sale în adâncuri



Cu siguranță nu ați uitat că pe 26 martie anul acesta, regizorul James Cameron s-a avântat în cel mai adânc punct al oceanului planetar, din Groapa Marianelor, la bordul submarinului său Deepsea Challenger, devenind primul om care a realizat performanța de a se scufunda până la adâncimea de aproape 11.000 de metri, după 1960. „Am obținut niște rezultate științifice uluitoare”, afirma Cameron pe atunci, imediat după misiune.


Înainte de marea aventură către fundul Oceanului Pacific, Cameron și-a supus submersibilul unei ultime testări, pilotându-l până pe fundul crevasei New Britain, de lângă Papua Noua Guinee, până la adâncimea de 8.200 de metri, niciodată explorată în trecut. Potrivit regizorului, în termeni biologici, aceasta este precum orașul New York față de deșertul de pe fundul Gropii Marianelor.

(w540) Desc

Echipa a descoperit acolo comunități prospere de anemone marine și de viermi din specia enteropneusta, care se hrănesc cu nutrienți proveniți de la insulele din apropiere. Cât despre Groapa Marianelor, echipa din spatele proiectului Deepsea Challenger a descoperit într-unul din punctele acesteia, numit Serena Deepaflorimente și „preșuri” de microbi bizare acoperind stâncile. Specialiștii consideră că aflorimentele conțin roci din manta care sunt alterate printr-un proces numit „serpentinizare”, în cadrul căruia apa sărată reacționează cu mineralele și eliberează hidrogen și metan. Acestea ar putea furniza energia care hrănește comunitățile microbiene observate în locul cu pricina.

(w540) Braț

Descoperirile au implicații în ce privește originile vieții pe Pământ dar și pe alte planete, sunt de părere biologii implicați în proiect. Cercetătorii au speculat că procesul serpentinizării din oceanele timpurii ar fi putut furniza energia și materia primă critice metabolismului primordial, care ar fi putut chiar da naștere primelor celule. Serpentinizarea este privită, de aceea, ca o posibilă trecere de la geochimie la biochimie, cred specialiștii.

(w540) Deep

Cameron nu are planuri concrete pentru o nouă aventură cu submarinul său, dar susține că speră să obțină fonduri pentru misiuni viitoare și că va face disponibilă pentru întreaga comunitate științifică tehnologia care l-a dus pe fundul oceanului planetar. Între timp, s-ar putea implica într-o misiune către Marte.
Foto: Agence France-Presse — Getty ImagesAcheron Project Pty Ltd, National Geographic


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply