» » » » » "Monstrul" descoperit de astronomi. Cea mai mare gaură neagră observată vreodată



Foto: European Southern Observatory
Cea mai mare gaură neagră ce a fost observată vreodată, un veritabil "monstru" cu o masă de 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, care se află în centrul unei galaxii îndepărtate, a fost descoperită de astronomi. 
Această gaură neagră uriaşă reprezintă 14% din masa totală a galaxiei sale, spre deosebire de procentul de 0,1% înregistrat de obicei în celelalte galaxii. Acest procent este atât de mare încât ar putea să îi constrângă pe specialişti să îşi revizuiască teoriile despre formarea galaxiilor.

Uriaşa gaură neagră NGC 1277 este situată la 220 de milioane de ani-lumină de Terra, într-o galaxie de 10 ori mai mică decât Calea Lactee. Diametrul găurii negre este enorm, fiind de 11 ori mai mare decât orbita planetei Neptun în jurul Soarelui.

"E aproape în întregime o gaură neagră. Ar putea fi primul obiect descoperit dintr-o nouă clasă, cea a găurilor negre galactice", a declarat într-un comunicat Karl Gebhardt, de la Universitatea Texas.

Găurile negre sunt cele mai puternice forţe din Univers. Ele creează un câmp gravitaţional atât de intens, încât nici lumina nu poate să îi scape.

O gaură neagră de masă stelară se formează atunci când o stea foarte mare se prăbuşeşte în interiorul ei, spre sfârşitul vieţii sale. Gaura neagră poate să continue să crească, înghiţind alte stele sau fuzionând cu alte găuri negre, generând uneori aceste găuri negre supermasive care ocupă centrele galaxiilor.

Însă NGC 1277 pune sub semnul întrebării această teorie prin mărimea sa disproporţionată în raport cu galaxia din care face parte.

Oamenii de ştiinţă vor realiza alte studii pentru a se determina dacă această gaură neagră anormal de mare este unică în felul ei sau dacă ea ne dezvăluie de fapt un mecanism de formare cosmică până acum necunoscut, relatează AFP.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply