» » » ALERTĂ Autoportretul lui Leonardo da Vinci ar putea dispărea



Singurul autoportret al lui Leonardo da Vinci cunoscut universal este atât de valoros încât a fost scos din magazie pentru afişare publică doar de trei ori în secolul trecut, informează Daily Mail.

Experţii în artă se tem că autoportretul se va deteriora şi nu va mai fi posibil să fie restaurat pentru că a fost expus în condiţii jalnice. Desenul este realizat cu cretă roşie pe hârtie şi "suferă" de pete, care nu ar fi trebuit să fi apărut. Autoportretul lui Leonardo da Vinci a fost achiziţionat în 1839 de Regele Carlo Alberto de Savoy şi s-a aflat la Biblioteca Regală aproximativ 100 de ani.

În 1929, a fost scos din depozit şi atârnat pe un perete, însă, autoportretul a fost expus la lumina soarelui, ceea ce a cauzat deteriorarea şi au apărut pete. Când a fost expus din nou în 2006 şi în 2011, petele erau vizibile. În urma testelor făcute pe desen, s-a demonstrat că autoportretul este grav avariat şi deteriorat, iar restaurarea este "cel puţin delicată şi riscantă".

Autoportretul a fost realizat la început anilor 1500, când Leonardo da Vinci avea aproximativ 60 de ani. Experţii în artă susţin că orice expunere a desenului trebuie să fie de scurtă durată şi cu un număr limitat de vizitatori, pentru că, la fel ca un om bolnav, desenul lui Leonardo va avea nevoie de ceea ce experţii numesc "o lungă perioadă de odihnă".  jurnalul.ro

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply