» » Catherine Deneuve - o doamna inconjurata de mister

 Perceputa ca una dintre cele mai frumoase femei din lume, cu un palmares impresionant, (peste 100 de pelicule), respectabila actrita a demonstrat ca "nu poti supravietui unei cariere doar bazandu-te pe frumusete, pentru ca varsta nu te ajuta". Cu parintii actori, tatal, Maurice Dorleac si mama, Renée Deneuve, viitoare stea a cinematografiei franceze a fost inconjurata, inca din primii ani de viata, de-o lume rafinata, speciala. Si-a facut debutul in film, pe cand avea doar 13 ani (este nascuta pe 2 octombrie 1943, la Paris), folosind numele mamei ei, (Deneuve) pentru a se deosebi de sora ei geamana, Françoise Dorleac, si ea actrita, disparuta intr-un accident de masina pe cand avea doar 24 de ani.

Rolul adolescentei indragostite si derutata din musical-ul lui Jaques Demy "Umbrelele din Cherbourg" (1964) i-a adus tinerei actrite celebritatea pentru ca in 1965 si 1967 sa aiba o noua izbucnire cu doua roluri in filme semnate de Roman Polanski, (Repulsion) si Bunuel (Belle de Jour). Interpretarea uluitoare din aceste filme, data personajelor de catre Deneuve a contribuit din plin la consolidarea carierei sale, ajungand sa fie considerata una dintre cele mai convingatoare actrite ale generatiei sale. Desi foarte prolifica in filmele europene, Catherine Deneuve a avut aparitii putine in pelicule americane, (Hustle - 1975 - o drama cu Burt Reynolds si o comedie romantica, cu Jack Lemmon) cel mai serios impediment fiind limba. "Regizorii straini prefera sa lucreze cu actori care vorbesc nativ engleza", spunea actrita intr-un interviu.

Iubiri implinite, casatorii pierdute...

Chiar daca era de religie catolica, Deneuve a sfidat mereu conventiile. Se indragosteste la 19 ani de regizorul Roger Vadim care avea pe atunci 33 de ani iar ea juca in filmul regizat de el "Le vice et la Vertu" (1963) dar relatia lor nu este de durata chiar daca au un copil, Christian Vadim.

La 21 de ani Catherine se casatoreste cu fotograful britanic David Bailey (1965-1972), dar dupa multe infidelitati reciproce, totul se termina si raman prieteni. O relatie frumoasa, devenita un cuplu legendar al ecranului, este cea cu Marcello Mastroiani cu care are o fiica (Chiara Mastroiani), legatura care a durat pana la decesul marelui actor, Catherine fiind cea care l-a vegheat pana in ultima clipa a vietii. O iubire fara acte dar care si-a pus amprenta pe stilul de viata al actritei.

Premii si recunoastere

Catherine Deneuve, diva cu o frumusete misterioasa, a continuat sa lucreze in mod constant, intruchipand pe marile ecrane roluri dintre cele mai complexe, care au facut-o, de multe ori sa se reinventeze. De la formidabila prestatie in rolul Genevienei Emery, din muzical-ul atipic, castigator de Palme d'Or, "Umbrelele din Cherbourg" (1964), la ucigasa schizofrenica din "Repulsie" (1965) sau gospodina-prostituata din "Belle de Jour" (1967), pentru care a primit Leul de Aur la Venetia, in 1967, la rolurile de femeie fatala din filmele lui François Truffaut, "Sirena de pe Mississippi" (1969) si mai ales, "Ultimul metrou" (1980), pana la personajele din "Dansand cu noaptea" (2000) sau "Opt femei" (2002), toate au pus in valoare fatete neexplorate ale personalitatii sale actoricesti, au electrizat publicul si juriile.

Premiata de Academia Franceza de Cinema cu premiul pentru cea mai buna actrita in 1980 pentru rolul din "Ultimul metrou", in anul 1998 castiga cu "Place Vendome" la Festivalul de Film de la Venetia premiul pentru cea mai buna actrita. In 1992 a fost nominalizata la Oscar pentru rolul din "Indochine", iar 2000 i-a adus vedetei o mult mai mare atentie din partea criticilor de film, castigand cu "Dancer in the Dark" premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. Recunoastere si premii au mai fost atat pentru roluri cat si pentru intreaga activitate.

Activitati in afara de film

Imaginea actritei recunoscuta ca una din marile frumuseti ale lumii, a fost folosita pentru a reprezenta simbolul national al Frantei (Marianne) intre anii 1985-1989. Captivata de farmecul si eleganta actritei, firma American Home Produse i-a folosit imaginea pentru a reprezenta linia de produse cosmetice. In 2001 a fost aleasa ca noua fata a L'Oreal Paris.

Eleganta, seducatoare, talentata rafinata, plina de distinctie si serioasa, una dintre "icon"-urile cinematografiei franceze si nu numai, Catherine Deneuve innobileaza cu prezenta sa chiar si o pelicula mediocra. Se spune sa actrita simbolizeaza insasi Franta: misterioasa, stilata.

IOANA FLORIA
http://www.revistamagazin.ro/content/view/9409/18/

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply