In zbuciumatul regat al Serbiei, in anul 1901 se infiinteaza societatea militara secreta "Mana Neagra", printre fruntasii careia se afla si capitanul Dagutin Dimitrievic si alti membri ai armatei sarbe. Tinta principala era unificarea tuturor teritoriilor populate in majoritate de sarbi si anexate de Imperiul Austro-Ungar. Prima lovitura majora a Mainii Negre a fost asasinarea, in 1903, a regelui Alexandar I Obrenovic si a sotiei sale, Draga Masin Obrenovic. Succesul loviturii de stat date de Mana Neagra a insemnat sfarsitul dinastiei Obrenovic, iar succesorul regelui ucis a fost Peter I Karadordevic, din dinastia omonima rivala.
Sangeroasa noapte a cuplului regal
Actiunile dure ale societatii Mana Neagra impotriva dinastiei Obrenovic veneau pe fondul unor nemultumiri populare si politice. Regele Alexandar I, dupa ce daduse tarii o constitutie liberala, a suspendat Senatul si a inlocuit senatorii. Pe de alta parte, Mana Neagra era favorabila venirii la putere a dinastiei Karadordevic. Conspiratorii erau condusi de capitanul Dragutin Dimitrievic, supranumit "Albina", alaturi de ei fiind si ofiteri ai Regatului. Sponsorul lor era Rusia, nemultumita ca regele din dinastia Obrenovic era un apropiat al Austro-Ungariei. La singeroasa lovitura de stat din 11 iunie 1903 au participat si fosti ministri repudiati de rege (printre care si fostul prim-ministru Nikola Pasic).
In seara zilei de 10 iunie 1903, conspiratorii adunati de Mana Neagra au navalit in palatul regal din Belgrad. Auzind violentele care se desfasurau la parter, cuplu regal a vrut sa scape cu viata si in aceasta privinta exista doua ipoteze. Prima sustine ca Alexandar I (avea 26 de ani) si regina Draga s-au ascuns intr-un dulap cu haine din dormitor si au fost gasiti foarte repede. O alta versiune afirma ca cei doi s-ar fi refugiat intr-o "camera de panica" de la acelasi etaj. Acea camera speciala comunica cu un tunel secret care i-ar fi dus in afara palatului regal. Dar marele lor ghinion a fost ca iesirea spre tunel era blocata de un urias sifonier cu hainele reginei, plasat acolo chiar dupa nunta... Dupa ce i-au gasit, conspiratorii i-au ucis si i-au dezmembrat, iar ramasitele lor au fost aruncate in gradina. Ulterior, cuplul a fost ingropat intr-o cripta a bisericii Sf. Marcu din Belgrad.
Asa s-a stins dinastia Obrenovic, care domnise in perioadele 1815-1842 si 1858-1903.
Disputa dinastica
Lui Alexandar I Obrenovic i-a urmat Peter I Karadordevic. Lunga disputa dintre cele doua dinastii a debutat in 1817, cand printul Dorde Petrovici, liderul sarbilor (supranumit de turci Karadorde, adica "George cel Negru") a fost ucis de oamenii lui Milos Obrenovic. Trebuie subliniat ca Dorde Petrovici este considerat fondatorul Serbiei moderne, el fiind un aprig conducator impotriva ocupatiei turcesti. Succesele sale in bataliile anti-otomane i-au adus porecla de "cel Negru", mentinuta de urmasii sai. Inca de pe vremea lui, sarbii au cooperat militar cu rusii. Dupa asasinarea sa, Milos Obrenovic a devenit print al Serbiei si a fondat dinastia omonima. Alexandar I Obrenovic era nepotul Mariei Obrenovic Catargiu (fiica de boier moldovean), casatorita cu Milos Obrenovic. Ulterior, ea a devenit amanta oficiala a lui Alexandru Ioan Cuza, caruia i-a daruit doi fii, in anii 1862 (Alexandru) si 1864 (Dimitrie). Ambii au murit inainte de a implini 30 de ani.
Societatea secreta Mana Neagra avea sa mai dea o lovitura istorica in 1914, prin asasinarea arhiducelui de Austria Franz Ferdinand. Despre asta vom vorbi cu alt prilej.
PAUL IOAN
http://www.revistamagazin.ro/content/view/9120/8/
Un cuptor pentru lipici descoperit într-o peșteră frecventată de
neanderthalieni
-
Arheologii au descoperit o structură ciudată, care a fost probabil folosită
pentru a produce lipici primitiv în timpurile preistorice. Această
descoperir...
Niciun comentariu: