» » Cel mai vechi papirus din Europa ne aparţine! Misterul său nu a fost dezlegat


Datat din secolul IV, papirusul a fost descoperit la Mangalia, în 1959. El a fost predat Republicii Ruse pentru a fi restaurat şi conservat şi de-abia după o jumătate de secol s-a reîntors în patrimoniul României.
Astăzi la Mangalia a avut loc ceremonia de predare –primire dintre Centrul de Conservare I.E. Grabar din Moscova şi Muzeul Callatis. Papirusul s-a întors acasă în trei cutii conţinând 154 de fragmente, foarte greu descifrabile după cum spun specialiştii. Se văd câteva rânduri cu litere greceşti şi din câte se pare, este vorba despre un document juridic al unui unui defunct, ale cărui osemnite au fost descoperite odată cu papirusul.
„Poate fi un text literar sau unul cu un caracter magic, având în vedere că la acea vreme, la Callatis exista o asociaţie dionisiacă“, a declarat Alexandru Avram, specialist în arheologie şik inscripţii greceşti.
Prezent astăzi la Mangalia, directorul Centrului de Conservare I.E. Grabar din Moscova, a declarat că acest papirus este cea mai importantă descoperire a secolului XX şi a fost păstrat la Moscova în cele mai bune condiţii.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply