» » Ploaia de stele – un fascinant spectacol pe bolta cereasca

 Pe la mijlocul lunii august, toti cei pasionati de jocul luminilor pe bolta instelata au parte de o adevarata ploaie de stele. Asa-zisa „ploaie de meteoriti”, „ploaie de stele” sau cunoscuta si ca „Perseidele”, este cauzata de trecerea Pamantului prin coada cometei Swift-Tuttle. Ca urmare a acestui fapt, pe cer se pot observa stele cazatoare cu o frecventa mult mai ridicata decat in restul anului. Spectacolul nocturn al roiului de meteori (Perseidele) este demn de urmarit atunci cand activitatea atinge punctul maxim (11.08-24.08). In aceasta perioada pot fi observati nu numai meteori sporadici ci si meteori ce vin din constelatia Perseus.
  Stelele cazatoare pot aparea oriunde pe cer, insa coada lor va fi indreptata intotdeauna spre Perseus. Aceasta iluzie optica a dus la denumirea de „Perseide”. Numele de „stea cazatoare” vine din vechime, cand, privind cerul, oamenii vedeau, din cand in cand, cum stelele picau. Desigur, steaua nu cade. Este doar o particula minuscula numita de astronomi meteorit, care a intrat in atmosfera Pamantului si la frecare cu aerul a luat foc.

Desfatare pentru curiosi

    Oamenii de stiinta sustin ca perioada de varf a ploii de stele este o desfatare pentru curiosi atunci cand Luna lipseste de pe cer. Chiar daca Pamantul trece in fiecare an prin centura de meteoriti denumita Perseidele, doar la trei ani o data se intampla ca Luna Noua si ploaia de meteoriti sa coincida, dand nastere unuia dintre cele mai frumoase spectacole astronomice. Un astfel de spectacol fascinant a avut loc in noaptea de 12 spre 13 august 2010. Dupa cum aveam sa aflam de la Societatea Astronomica Romana de Meteori, perioada de varf a evenimentului a fost intre orele 2,30 si 5,00 cand au putut fi observati 80-100 de meteori pe ora.
 
Conform celor spuse de specialistii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti, in aceasta perioada au fost admirati, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent si meteori ce par ca vin din constelatia Perseus. Urmarind bolta cereasca au putut fi vazute stelele si Calea Lactee, iar uneori o dara luminoasa, ce a durat mai putin de o secunda, „migra” printre ele. Anul acesta insa, in octombrie, sustin specialistii NASA, spectacolul oferit de Draconeide (alti meteoriti) va fi unul de exceptie. In atmosfera Pamantului se vor dezintegra aproximativ 750 de meteoriti pe ora, transformand evenimentul intr-unul celest. Cele mai propice locuri unde va putea fi urmarit spectacolul Draconeidelor sunt: Europa, Africa si Orientul Mijlociu.
  
 Fie ca se numesc Perseide, Draconeide sau Leonide, aceste „ploi de stele” au darul de a crea in Univers o lume a cunoasterii spre care noi, pamantenii, ne indreptam privirile cu uimire si bucurie.

IOANA FLORIA

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply