» » Guvernul britanic a vrut blocarea studierii OZN

 La sfarsitul lunii februarie 2011 autoritatile britanice au pus in circulatie alte 8500 de pagini din fisiere pana atunci clasificate, privind observatii OZN. Intre acestea un grup important de documente a atras in mod special atentia ziaristului Lee Speigel, colaborator al AOL News. Ele relevau tentativele autoritatilor britanice de a bloca, in urma cu 33 de ani, la nivel mondial, investigarea fenomenului OZN.
 Se intampla in 1978. Pe atunci, Sir Eric Gairy, primul ministru al micului stat insular Grenada incerca sa convinga ONU sa creeze un cadru international pentru studierea fenomenului OZN. In acelasi timp, Lee Speigel, de la radio CBS Inc., produsese un disc audio documentar, continand inregistrari cu declaratiile unor personalitati care au fost implicate in incidente sau anchete OZN, disc intitulat „OZN-urile, Factorul de credibilitate”. Speigel dorea sa participe in continuare la o cat mai larga investigare a dovezilor pentru acest domeniu pe care-l socotea extrem de important, fiind si printre primii care s-au gandit sa ridice problema desecretizarii documentelor OZN chiar la ONU. Intelegand ca doar un stat membru putea cere asa ceva si auzind de stradaniile premierului Grenadei, i-a trimis, prin ambasadorul acestui stat la New York, un exemplar din disc, ca un argument pe care sa-l utilizeze la ONU.
 
Eric Gairy a apreciat gestul si, impreuna cu Speigel, au decis sa ceara o intalnire cu secretarul general al ONU Kurt Waldheim, pentru a organiza o prezentare la Comitetul Politic Special al ONU. Intalnirea a avut loc pe 14 iulie 1978, iar Speigel a aranjat ca la ea sa fie prezente mai multe personalitati de prim rang. Intre acestia J. Allen Hynek, astronom, timp de 20 de ani consultantul OZN al Air Force si cel ce a instituit nomenclatura din domeniu (cum ar fi termenul „intalnire de gradul III”), astrofizicianul francez Jacques Vallée, fizicianul nuclear Stanton Friedman, Claude Poher, seful programului oficial francez pentru OZN-uri, psihologul David Saunders, astronautul Gordon Cooper etc.
  
 In cursul intalnirii, eveniment bine mediatizat, Hynek i-a transmis lui Kurt Waldheim ca el si multi dintre colegii sai simt ca „a sosit momentul pentru o educare oficiala a publicului privitor la fenomenul OZN. Noi recunoastem azi ca, dincolo de importanta sa potentiala pentru stiinta, fenomenul are si o semnificatie sociologica si politica”. La 27 noiembrie 1978 problema a fost prezentata membrilor Comitetului Politic Special. In acest scop fusesera difuzate numeroase documente, traduse in mai multe limbi. Hynek, Vallée, Friedman etc. Si-au expus argumentele in favoarea crearii unei comisii internationale pentru studiul fenomenului OZN, sub egida ONU.
  
 Din pacate, tot demersul s-a blocat dupa scurt timp, intrucat la inceputul anului 1979, Eric Gairy a fost rasturnat de la putere in Grenada, de liderul opozitiei Maurice Bishop.  Participantii au apreciat ca desi proiectul a esuat, efortul nu a fost zadarnic. Asa cum spunea Jacques Vallée, „E un soi de piatra de hotar, iar eu sunt mandru de faptul ca noi am facut asta. Nu s-a finalizat, dar cel putin am propus ideea schimbului international de date”.
  
 Organizatorii intalnirilor de mai sus nici nu au banuit ca in timp ce ei cautau sa stranga argumentele cele mai convingatoare, guvernul britanic facea demersuri pentru a sabota crearea oricarei comisii OZN sub egida ONU. Un document din 1978, desecretizat in 2011, arata ca Regatul Unit se opunea crearii unei astfel de comisii. Motivul ar fi fost ca aceasta va aduce pentru ONU o proasta reputatie. In document se spunea: „Delegatia britanica nu crede ca infiintarea unei agentii pentru studiul obiectelor zburatoare neidentificate ar fi adecvata functiilor Natiunilor Unite... Din fericire, confruntarea cu reprezentantii din Grenada a putut fi evitata, dar Regatul Unit n-ar trebui sa ezite in a-si face cunoscute viziunea, la modul si la timpul socotite potrivite”. „Ministri de Externe si ai Oficiului pentru Commonwealth si-au exprimat punctul de vedere conform caruia crearea unui organism de acest tip va reduce credibilitatea Natiunilor Unite; in consecinta, delegatia Regatului Unit a fost instruita sa i se opuna”.
  
 Acum, in 2011, Speigel s-a adresat pentru comentarii lui Nick Pope, fost angajat al Ministerului britanic al Apararii si, in perioada 1991-93, seful biroului pentru OZN-uri al acestuia. Pope a apreciat ca atitudinea oficialitatilor, in 1978 (cand el era inca adolescent), a fost „in logica politicii de lunga durata a Ministerului Apararii, de a minimaliza atat fenomenul sOZNt in sine cat si implicarea departamentului in studierea lui”.

DAN D. FARCAS

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply