» » Viata fara Soare


La intrebarea „care este conditia esentiala pentru ca viata sa apara si sa se dezvolte pe o anumita planeta”, primul dintre factorii enumerati de orice om de stiinta ar fi, desigur, existenta uneia sau a mai multor stele, care sa permita existenta fiintelor vii pe planeta respectiva. Se pare totusi ca nici aceasta conditie n-ar fi una cruciala, deoarece o descoperire de ultima ora sugereaza faptul ca viata se poate dezvolta chiar si pe planetele lipsite de o sursa de lumina si caldura.


Un lup singuratic, hoinarind prin stepa galactica

    Ar putea parea o idee ce tine de imaginatia scriitorului de literatura science-fiction, cea pe care doi astrofizicieni din Chicago o avanseaza, afirmand ca este perfect posibil ca viata sa se dezvolte pe o planeta, vreme de miliarde de ani, fara ca respectivul corp ceresc sa beneficieze de un „Soare”. Dorian Abbot si Eric Switzer de la Universitatea Illinois au ajuns la concluzia ca fisiunea elementelor radioactive din interiorul miezului unei planete ar putea asigura indeajuns de multa caldura pentru ca oceanele aflate acolo sa fie mentinute lichide.
  
 Aceste oceane ar putea fi acoperite la suprafata cu un strat gros de gheata, care sa dea impresia ca avem de-a face cu o lume congelata, dar  n-ar fi exclus ca in apele lor sa existe de fapt o varietate de forme biologice, capabile sa se dezvolte si sa evolueze in decursul a sute de milioane de ani. Cei doi oameni de stiinta au numit descoperirea lor „planeta lupului de stepa”, fiindca, afirma ei metaforic, in „orice forma de viata aflata aici ar exista ca un lup singuratic hoinarind prin stepa galactica”. Desi au refuzat sa speculeze ce forme de viata ar putea fi descoperite intr-un asemenea loc, savantii americani au acceptat ideea ca este vorba, cel mai probabil, de organisme primitive.

Vizitatorii nepoftiti alunga planetele din „casa”

    Cercetarile lor au vizat planete avand o masa cuprinsa intre 0,1 si 10 ori masa Pamantului si caracteristici similare acestuia. Ei au calculat ca o planeta adapostind aceeasi cantitate de apa ca si Terra ar avea nevoie de o masa de 3,5 ori mai mare decat aceasta pentru a sustine forme de viata, in vreme ce o planeta avand de zece ori mai multa apa ar trebui sa aiba doar o treime din masa Pamantului. Cum ar arata o astfel de planeta, in viziunea astrobiologilor? Ar avea probabil vulcani imensi, eliminand dioxid de carbon in atmosfera. Gazul ar ingheta si ar cadea pe suprafata planetei sub forma de zapada, aproape instantaneu, acoperind aceasta lume stranie cu o patura izolanta de gheata uscata.
  
 In acest caz, chiar si planete de 0,3 ori mai mici decat Pamantul ar putea mentine un ocean lichid, cu posibile forme de viata, ceea ce face ca posibilitatea existentei vietii in Univers sa fie mult mai ridicata decat se credea pana in prezent. Fenomenul „planetelor fara stele” apare atunci cand asemenea corpuri ceresti solide sunt scoase de pe orbitele lor obisnuite de stele sau alte planete care declanseaza forte gravitationale extreme. „De obicei, explica Abbot, asa ceva se intampla atunci cand o planeta mica vine in contact cu un gigant gazos, care o arunca pur si simplu pe o orbita instabila, actionand ca un magnet cu aceeasi polaritate. Planeta se va raci treptat, dar acest proces ar putea dura si miliarde de ani, rastimp in care formele de viata de pe ea ar avea sansa sa supravietuiasca si chiar sa evolueze in oceanele lichide de sub platosa de gheata”.

GABRIEL TUDOR


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply