» » » Erupe sau nu erupe supervulcanul de la Yellowstone?


Chiar dacă în ultimii ani, presa tabloidă din toată lumea a speriat milioane de cititori anunțând o erupție iminentă a supervulcanului Yellowstone, și chiar dacă specialiștii în domeniu din parcul național cu același nume au dezmințit de fiecare dată o astfel de ipoteză catastrofală, ziariștii de duzină și internauții încă văd în acest subiect o modalitate facilă de a atrage un public dornic mai degrabă de senzațional decât de corectitudine științifică.
Mai precis, în ultimele săptămâni, speculațiile conform cărora o erupție supervulcanică este iminentă la Yellowstone au împânzit internetul. Pe ce se bazează aceste temeri? Ei bine, pe un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scala Richter și pe o imagine devenită virală cu o turmă de bizoni ce părăsește Parcul Național Wyoming. Explicațiile specialiștilor? În mare, aceleași pe care ni le-au oferit și nouă, revistei S&T, într-un amplu interviu realizat în anul 2011 și publicat în paginile revistei noastre.
„În primul rând”, declară Al Nash, purtătorul de cuvât al Observatorului Vulcanologic de la Yellowstone, „migrația bizonilor este un fenomen cât se poate de normal. În fiecare an, în această perioadă de timp, ei migrează către zonele mai joase unde găsesc hrană din abundență. Apoi revin. Și nu doar bizonii fac acest lucru. Puteți observa și turmele de elani sau alte animale care urmează aceeași rută”.
„În ceea ce privește cutremurul de 4,8 grade, trebuie spus că este cel mai puternic din ultimii 30 de ani, însă nu este suficient de puternic pentru a crea îngrijorare. Puțini știu că este un fenomen absoplut normal și că, anual, la Yellowstone se înregistrează între 1000 și 3000 de seisme ”, adaugă Peter Cervelli, vulcanolog în cadrul US Geological Survey.
Acest fapt se datorează faptului că magma se află la o adâncime de doar 6-10 kilometri, iar fiecare presiune din partea acesteia se simte extrem de puternic.
„Nu putem pretinde că știm totul. Practic, singurul supervulcan văzut de oameni s-a petrecut acum 74.000 de ani, și nu există nimeni care să fi lăsat vreo mărturie asupra modului în care se produce. Însă specialiștii în domeniu vă pot spune cu certitudine: Da, va exista o supererupție la Yellowstone! Când? Peste cel puțin 10.000 de ani?”, adaugă Cervelli.
Ultima supererupție vulcanică de la Yellowstone a avut loc acum 640.000 de ani și a acoperit continentul american cu un strat de cenușă vulcanică gros de mai mulți centimetri grosime. De altfel, supererupția vulcanică a influențat major clima de acum 640 de milenii.
Stiinta si Tehnica

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply