» » » » Femei influente, puternice si bogate ale istoriei

Cand vorbim despre barbati puternici si bogati, istoria lumii consemneaza multe nume care au dainuit peste timp. Dar, exista si pagini de istorie unde sunt inscrise numele unor femei care s-au dovedit la fel de puternice, de influente si, poate, la fel de bogate. Dintre acestea le amintim pe: Eleanor de Aquitania, Hatshepsut, Maria Terezia, Imparateasa Teodora, Imparateasa Wu Zetian, Isabela I de Castilia, Elisabeta I a Angliei, Imparateasa vaduva Cixi, Ecaterina a II-a a Rusiei, Regina Victoria.

Hatshepsut – faraon al antichitatii

 A fost al 5-lea faraon din a XVIII-a Dinastie a Egiptului Antic si a trait intre anii 1508-1458 i.Hr., fiind recunoscuta ca una dintre cele mai puternice femei ale antichitatii. Casatorita cu fratele sau vitreg, Thutmose al II-lea, au condus Egiptul dupa moartea tatalui lor, pentru ca ramasa vaduva, in 1479, Hatshepsut sa conduca singura tara pana la sfarsitul vietii. Unii istorici si egiptologi o considera a fi unul dintre cei mai mari monarhi ai Egiptului Antic.

Imparateasa Teodora – cea mai influenta femeie din Evul Mediu

 Ca sotie a Imparatului Iustinian a condus imperiul Bizantin impreuna cu acesta, fiind considerata una dintre cele mai influente si puternice femei ale Evului Mediu. Inainte de casatorie era o actrita ce distra nobilii pe la banchete, devenind curtezana multor bogati ai vremii. O data trecuta la crestinism, viata Teodorei s-a schimbat iar in 523 s-a casatorit cu Iustinian, preluand puterea, impreuna cu sotul ei dupa moartea imparatului Iustin (527). Printre multe decizii luate (legea prin care femeile puteau divorta si dreptul de proprietate, interzicerea prostitutiei, pedeapsa cu moartea pentru viol si interzicerea uciderii femeilor ce comiteau un adulter) imparateasa Teodora a participat la construirea Constantinopolului. Teodora a decedat in anul 548.

Maria Terezia a Austriei

 Fondatoare a Academiei Imperiale si Regale de Stiinta si Literatura din Bruxelles, sprijinitoare a cercetarilor medicale (a oferit donatii in bani Universitatii din Viena), Maria Terezia (1717-1780) a venit pe tronul Imperiului Habsburgic in 1740, dupa moartea tatalui sau, imparatul Charles al VI-lea. A adus multe schimbari politice si economice in imperiu si tot ea a inceput Revolutia Diplomatica din 1756 cand a incheiat alianta cu Franta, fost inamic, reusind astfel sa reziste presiunilor noii aliante dintre Prusia si Marea Britanie. Printre reformele civile promovate de imparateasa s-a aflat oprirea torturii si arderii vrajitoarelor si abolirea pedepsei capitale.

Wu Zetian – singura femeie imparat din China

 A trait (625-705) in timpul Dinastiei Tang si era fiica unei familii de nobili bogati. La 13 ani a fost trimisa la curtea imparatului Taizong, pentru a deveni una dintre concubine. De atunci viata ei a devenit o lupta pentru putere. S-a casatorit cu imparatul Gaozong, succesorul tronului dupa moartea lui Taizong, fiind astfel una dintre cele mai influente si puternice femei ale Chinei. Dupa moartea sotului sau a preluat puterea, devenind singura femeie din istoria Chinei care a domnit ca imparat. In ciuda cruzimii ei in lupta pentru putere (a ucis sau exilat multi nobili), Wu Zetian a facut si lucruri pentru care istoria o admira (a raspandit budhismul declarandu-l religie oficiala, a redus taxele si a crescut productia agricola). A murit pe cand avea 80 de ani, in anul 705.

Ecaterina a II-a a Rusiei

 Domnia sa a durat 34 de ani, din 1762 si pana in 1796, cand a decedat ramanand in istorie si sub numele de Ecaterina cea Mare. De origine poloneza, nascuta intr-o familie de printi germani in anul 1729, Ecaterina, mutata in Rusia, s-a casatorit cu Petru al III-lea, mostenitorul tronului. Conspirand cu garda imperiala, printr-o lovitura de stat (1762) isi detroneaza sotul si devine imparateasa Imperiului Rus, care, pe timpul domniei sale se intindea pe trei continente: Europa, Asia si America de Nord. Istoria consemneaza fapte remarcabile ale imparatesei: a introdus idei iluministe in politica, a sprijinit arta si a avut o politica externa de succes. In acelasi timp Ecaterina cea Mare a fost femeia careia nu i-a placut sa fie amenintata de nimeni si de nimic. Asadar, femei puternice si influente care au scris pagini memorabile de istorie.

IOANA FLORIA


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply