Cimitirul de la Chauchilla îşi dezvăluie secretele
Cimitirul de la Chauchilla datează din epoca Nasca. Are aproximativ 1300 de ani şi ocupă o suprafaţă de 2 km pătraţi. A fost descoperit de arheologul german Frederico Max Uhle în 1901.
Mormintele sunt făcute din cărămizi din pământ crud. Mumiile sunt puse în poziţia de fetus şi privirea lor este îndreptată spre est, acolo unde răsare Soarele. Indienii nasca credeau în reîncarnare, într-o viaţă nouă. Unele mumii sunt îngropate cu trofeele lor: craniile duşmanilor lor. La moartea lor, personajele importante erau mumificate. Li se scoteau organele, se tăiau ligamentele braţelor şi picioarelor pentru a se putea forma poziţia de fetus. Pentru a consemna pielea, indienii nasca utilizau rădăcini de plante, sulfuri minerale şi sare. Ei amestecau aceste produse şi ungeau corpurile. Apoi, înfăşurau corpurile cu bumbac, ţesături şi corzi pentru a forma greutatea funerară. Utilizeau ţesături rustice, fine şi decorate. Indienii nasca plasau greutatea funerară în mormânt cu recipiente de alimente, bere, ceramică şi bijuterii din aur. Închideau mormântul cu un acoperiş din paie de porumb şi de pacay (arbore), apoi îl acopereau cu nisip şi pământ. Pentru a marca amplasamentul mormântului, puneau un par sau o piatră. Ei practicau tupanaţia craniului ca urmare a epidemiilor şi boliilor, şi de asemenea după războaie. Foloseau foi de coca pentru anestezie, obsidian pentru a perfora craniul şi plăcile de aur pentru a mări gaura. Mulţi nu rezistau la operaţie şi mureau.
Dar ei practicau şi deformarera craniului în timpul copilăriei, prin plăcuţe din lemn, ţesături şi corzi. Deformarea craniului permitea de a recunoaşte şi distinge clasele sociale. Cu cât clasa era mai ridicată, cu atât craniul era deformat.
http://onlinearchaeology.blogspot.ro/
Niciun comentariu: