» » » NASA a trimis 800 de furnici in spatiul cosmic. Ce vor sa afle oamenii de stiinta cu ajutorul insectelor



Agentia spatiala americana (NASA) a trimis 8 colonii de furnici pe Statia Spatiala Internationala (ISS) - fiecare colonie, de dimensiunea unei tablete, fiind formata din aproximativ o suta de insecte.
Astfel, oamenii de stiinta vor sa observe modul in care acestea se comporta in conditii de imponderabilitate. De asemenea, cei de la NASA vor sa le studieze comportamentul in vederea construirii unor roboti capabili sa interactioneze intre ei.
Ideea proiectului a pornit de la faptul ca furnicile din colonii se deplaseaza potrivit unor reguli stricte. Acestea isi folosesc antenele si simtul olfactiv pentru a vedea cate furnici se afla in vecinatate.
Lucrand in "echipe" bine organizate, furnicile cerceteaza temeinic o anumita suprafata, in cautarea hranei, precum si a proviziilor pe care le aduc in colonie. Cand cerceteaza suprafete mai mari, furnicile nu se mai deplaseaza in cercuri restranse, ci se aliniaza in siruri, pentru a putea acoperi distante mai mari.
Dar in conditii de gravitatie minima, sistemul de comunicare al furnicilor este dereglat, astfel incat acestea trebuie sa dezvolte un nou set de principii innascute pe care sa le utilizeze pentru orientare.
Aceste principii flexibile ar putea fi ulterior adaptate pentru instruirea unei noi generatii de roboti, care sa functioneze intr-un mod similar, pentru indeplinirea unor sarcini, de exemplu identificarea unei cladiri in flacari.
Experimentul va fi urmarit de camere video, iar imaginile vor fi trimise pe Pamant, pentru a fi studiate.
Coloniile de furnici de pe ISS vor fi monitorizate de studentii Colegiului de medicina Baylor, din Houston, statul Texas, care vor compara comportamentul furnicilor in spatiu cu cel al coloniilor din sala de curs.
"Cand densitatea furnicilor (pe o anumita suprafata, n.r.) este mare, fiecare furnica cerceteaza o zona restransa, pe un traseu circular, ales «la intamplare». Cand densitatea furnicilor este redusa, fiecare furnica cerceteaza deplasandu-se in sir, pe un traseu relativ liniar, pentru a acoperi o suprafata mai mare", a declarat Stefanie Countryman, profesor la Bioserve Space Technologies.
Coloniile de furnici au fost transportate pe ISS in cursul acestei saptamani, cu o racheta fara echipaj uman, care a adus pe Statia Spatiala si 28 de minisateliti, denumiti "Doves" (porumbei), dotati cu microcamere video, pentru detectarea schimbarilor climatice si a dezastrelor naturale.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
ProTV News

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply