» » » » Misterul mortii lui Tutankhamon a fost rezolvat dupa 3336 de ani. Explicatia cercetatorilorMoartea celui mai faimos faron din lume, Tutankhamon, a reprezentat unul dintre marele mistere ale lumii antice. Acum specialistii spun ca au descoperit motivul real al decesului acestuia.
Dupa 3000 de ani, o combinatie de informatii stiintifice si de noroc a facut ca misterul care invaluia moartea celui urcat pe tronul Egiptului de la varsta de 9 ani sa fie in sfarsit descifrat.
Inca de la moartea lui Tutankhamon, la varsta de 19 ani, decesul celui care a condus Egiptul intre 1333 i.Hr. - 1324 i.Hr a fost considerat unul enigmatic.
Expertii britanici sustin ca Tutankhamon a murit in urma unui accident petrecut la cursele de care iar ulterior ritualul de mumificare i-a distrus corpul, relateaza independent.co.uk.
Mormantul lui Tutankhamon a fost descoperit in 1922 de catre Howard Carter. De atunci au tot aparut teorii legate de cauza mortii faraonului. Ipotezele lansate au inclus crima, muscatura unui sarpe, lepra, malarie, tuberculoza sau anemie.
Chris Naunton, directorul Egypt Exploration Society, a fost intrigat de unele informatii gasite in lucrarile lui Howard Carter care sugera ca corpul faraonului ar fi fost ars.

In urma unor teste realizate pe o bucata de tesut din cadavrul lui Tutankhamon - singura existenta in afara Egiptului - cercetatorii au confirmat ca intr-adever corpul acestuia a fost ars cand a fost sigilat in sarcofag.
Explicatia: uleiurile de imbalsamat in combinatie cu oxigenul si panza folosita la mumificare au creat o reactie chimica ce a ars corpul regelui la aproape 200 de grade C.
"Credem ca este foarte posibil ca faraonul sa fi fost lovit de roata unui car in spate la o viteza foarte mare - suficient incat sa-l omoare. Corpul sau distrus le-a dat batai de cap celor care l-au imbalsamat, obisnuiti cu cadavre fara rani majore", a declarat Chris Naunton.

"Accidentul de care si carbonizarea dupa mumificare au fost o revelatie" a mai adaugat el.
Ranile faraonului s-au potrivit cu cele obtinute in urma unor simulari de accidente in timpul curselor de care. Rezultatele sugereaza ca regele a fost lovit de un car in timp ce se afla in genunchi, strivindu-i coastele, pelvisul si inima.

Investigatiile explica si de ce Tutankhamon este singurul faraon ingropat fara inima: organul a fost complet distrus.
Noile descoperiri vor fi prezentate pe larg in cadrul unui documentar numit "Tutankhamun: The Mystery of the Burnt Mummy", difuzat de Channel 4.
 
ProTV News

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply