» » » » Moscheea lui Soliman



Inaltata in centrul vechi al orasului Istanbul, cu vedere spre Cornul de Aur, nu departe de Bazarul Egiptean, renumit pentru miresmele imprastiate aici de multimea mirodeniilor, Moscheea lui Soliman (Suleiman) Magnificul (1520-1566) este una dintre cele mai importante cladiri musulmane din intreaga tara. A fost ridicata de stralucitorul sultan intre 1550-1557, la intoarcerea victorioasa din Ungaria, sarbatorind intr-un anume fel 30 de ani de domnie, si se inscrie in planul de transformare al orasului, impodobit in aceasta perioada cu fantani, palate, madrase (seminarii teologice), spitale.


 Constructia a fost realizata dupa planurile lui Sinan, arhitectul cel mai vestit al imperiului. Acesta s-a nascut in 1489 in Anatolia, din parinti crestini si, copil fiind, a invatat de la tatal sau mestesugul cioplirii in lemn si piatra. In 1512 a fost capturat de trimisii imperiali in vederea folosirii sale in corpul de elita al ienicerilor. Adus la Istanbul, a fost convertit la Islam si trimis la studii intr-o scoala regala. A intrat in armata ca ofiter de geniu, a devenit comandant de artilerie si s-a dovedit un excelent constructor de fortificatii, poduri si alte proiecte militare. In 1538 a executat primul sau proiect civil si a fost numit sef al arhitectilor imperiali.

 Moscheea lui Soliman a fost construita pe cel de al treilea deal, din cele sapte ale orasului, in perimetrul vechiului palat, care in zilele noastre nu mai exista, de o echipa numeroasa de lucratori in majoritate greci si armeni. Au fost folosite blocuri de piatra din carierele de pe insulele de coasta din Marea Marmara.

 Arhitectul a avut ca model Biserica Sfanta Sofia, dar i-a imprimat o marca personala. A folosit un plan geometric simplu, respectiv un cerc inscris intr-un patrat si a stat permanent in mijlocul lucratorilor asa cum a fost surprins de sultan in una din vizitele sale pe santier. Domul central este acoperit de o cupola cu un diametru de 27,50 metri, aflata la o inaltime de 53 de metri. Este inconjurata de cupole mai mici, iar patru minarete, care strapung cerul, sugereaza faptul ca Soliman a fost al patrulea sultan de dupa cucerirea Constantinopolului.

 Unul dintre aceste minarete se numeste "Turnul Giuvaierurilor" si faimosul calator Evliya Çelebi ne povesteste o legenda privitoare la acesta. Se spune astfel ca sultanul a intrerupt o vreme lucrarile dedicandu-se altor treburi ale imparatiei. Ingrijorat, sahul Persiei i-a trimis o cutie cu pietre pretioase, considerand ca sultanul se afla intr-o jena financiara. Infuriat, Soliman i le-a dat lui Sinan si i-a poruncit sa le amestece cu celelalte pietre obisnuite pentru constructia minaretului, spunandu-i ca acestea nu au nicio valoare pe langa cele din care se ridica moscheea.

 Deasupra intrarii principale se afla scrise cuvintele "Nu exista niciun Dumnezeu in afara de Alah si Mahomed este profetul sau" si toate inscriptiile interioare sunt realizate de faimosul caligraf Ahmet Karahisari si ucenicul sau Hasan Celebi. Pe peretele de est sunt minunate vitralii al caror ancadrament, adevarata capodopera, este opera lui Ibrahim Drunkard. In secolul trecut domul central a fost luminat de Fratii Fossati care au aplicat aici un stil baroc otoman. Poti admira multimea candelabrelor care atarna de lanturi luminand covoarele rosii de dedesubt, inviorand decorul predominat gri. Multimea coloanelor, arcadelor si stalpilor dau o eleganta deosebita interiorului care intruchipeaza un soare arzator, in jurul caruia, intr-o perfecta armonie, graviteaza toate celelalte elemente.

 Moscheea are o remarcabila acustica iar curtea in care credinciosii indeplinesc spalarea rituala ofera umbra si liniste. Complexul religios include si un cimitir. Aici se remarca doua mausoleuri: al lui Soliman si al sultanei Haseki Hurrem, cunoscuta in Occident sub numele Roxelana.

 Rusoiaca de origine, ea a trezit o pasiune nemaiintalnita in sufletul sultanului care a renuntat la celelalte femei din harem casatorindu-se cu ea. A avut o mare influenta asupra lui Soliman si l-a convins chiar ca fiul cel mare, Mustafa, daruit de o alta femeie comploteaza impotriva lui. Mustafa a fost executat, iar tronul a fost preluat de fiul Roxelanei, Selim, poreclit "Nerodul". Mausoleul reginei este mai mic decat cel al Sultanului. Aceasta este constructie boltita in interiorul caruia se afla mormantul sau, drapat in material vrede, cu turbanul regal deasupra. Mormantul este flancat de altele mai mici apartinand fiicei sale Mirimah si altor doi sultani de mai tarziu: Soliman al II-lea (1687-1691) si Ahmet al II-lea (1691-1695).
 In partea de nord-vest a ansamblului se poate vedea mormantul lui Sinan care s-a stins din viata in 1588, la 99 de ani, dupa ce a lucrat la proiectele a 79 de moschei, 34 de palate si multe alte cladiri.


IRINA STOICA


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply