Picturile rupestre create de oamenii preistorici, picturi despre care se credea că reprezintă scene din lumea înconjurătoare, sunt, în realitate, rezultatul halucinațiilor produse de plantele halucinogene pe care creatorii lor le consumau, este concluzia unui studiu realizat de o echipă de certători din Tokyo.
Conform studiului publicat în jurnalul de specialitate Adaptive Behavior de către cercetătorii Tom Froese, Alexander Woodward și Takashi Ikegami, picturile rupestre din toată lumea prezintă modele similare, indiferent de perioada de timp în care au fost create și indiferent de mediul înconjurător. Mai mult, aceste modele sunt aproape identice cu cele create de oameni moderni, aflați sub influența drogurilor. Este explicabil, susțin cei trei oameni de știință, atâta vreme cât creierul uman are tendința de a „vedea” anumite forme și modele atunci când este influențat de plante halucinogene.
Oamenii preistorici ar fi participat la anumite ritualuri în care consumau plante halucinogene, experiența rezultată fiind privită ca o călătorie într-un loc plin de spiritualitate. Astfel, picturile realizate de oameni aflați într-o asemenea stare ar fi fost mult mai importante pentru acele comunități preistorice față de o simplă pictură. Practic, imaginile de pe pereții peșterilor, unele vechi de cel puțin 40.000 de ani, nu reprezintă altceva decât ceea ce „vedeau” oamenii cavernelor în timpul intoxicației cu droguri.
Niciun comentariu: