» » » » Castelul Kronborg

Inaltat in capatul extrem al insulei Zealand din Danemarca, in cel mai ingust punct al stramtorii Oresund, castelul Kronborg este unul dintre cele mai vizitate din intreaga tara. Acest lucru se datoreaza nu atat elegantei constructiei in stil renascentist, cat povestii nefericitului print Hamlet, poveste pe care Shakespeare a localizat-o aici. Marele Will a numit castelul Elsinore dupa satucul aflat in apropiere. Pe langa tragedia shakespeariana edificiul a jucat un rol important in istoria regiunii respective, aflata in nordul Europei. Povestea castelului incepe la 1425 cand regele Erik de Pomerania a ridicat aici castelul Krogen din banii primiti pe taxele impuse vaselor care treceau intre Sjaeland si Skane.

 In 1574, regele Frederik al II-lea al Danemarcei a construit un castel nou pe locul celui vechi. Pentru ridicarea acestuia a fost angajat arhitectul Hans van Paeschen si, trei ani mai tarziu, arhitectul flamand Anthonis van Opbergen a fost insarcinat cu extinderea si restaurarea constructiei care a primit acum numele Kronborg.

 Noul arhitect a adaugat, printre alte elemente o sala impunatoare de bal, dar, in septembrie 1629 cladirea a fost mistuita de un incendiu, ramanand din ea numai zidurile. Regele Christian al IV-lea il angajeaza la scurt timp pe Hans van Steenwinckel sa reconstruiasca intregul castel, cerandu-i ca, pe cat se poate, sa fie asemanator celui vechi. Fortificatii impresionante au fost adaugate in timpul domniei lui Frederik al II-lea si a lui Christian al IV-lea iar in anul 1785 castelul a intrat in posesia armatei.

 Singurul loc neatins de incendiul din 1629 a fost capela, care si-a pastrat altarul, galeria, stranele si panourile pictate, in forma care erau atunci. La etajul al II-lea al castelului din aripa de nord se afla apartamentele regale. Camerele au aproximativ acelasi amplasament ca in timpul regelui Frederik al II-lea, cele mai multe decoratii datand din secolele XVII-XIII. Inainte de incendiu, in 1583, ultimul etaj din aripa estica a fost transformat intr-o galerie lunga prin care regina putea ajunge in sala de banchete aflata in aripa de sud. Sala de banchete era impodobita cu minunate tapiseri iar plafonul, sculptat si aurit, era considerat o veritabila capodopera. Reconstruirea ei dupa incendiu nu a reusit sa-i ofere intreaga stralucire. Au putut fi salvate insa 14 tapiserii infatisand regi ai Danemarcei. Dintre acestea sapte au fost pastrate la castel iar restul sunt expuse la Muzeul National din Copenhaga.

 In castel pot fi insa admirate si alte sali, remarcabil restaurate. Printre acestea pot fi amintite „Sala Mica” din aripa de vest „Apartamentul Scotian” si apartamentele lui Frederic al V-lea de la ultimul etaj din aripa de nord.
 „Turnul telegraf” al edificiului are o terasa larga de unde se poate privi atat spre Suedia cat si spre Danemarca. In castel este gazduit si „Muzeul Maritim” la primul etaj, iar in subsol se afla statuia eroului legendar danez vikingul Holger Danske, despre care se spune ca se va trezi sa apere Danemarca, atunci cand tara va avea nevoie de el. Zidurile groase sunt impodobite cu statui, iar pe marginea terasei o multime de tunuri tintesc spre malul suedez.

 Vizitatorii vin aici in special ca sa patrunda in poveste, poate chiar pentru a-l intalni pe Hamlet, desi personajul este unul de fictiune. De aceea in castel s-au organizat o serie de spectacole teatrale cele mai multe prezentand tragedia shakespeariana. Dintre acestea cel mai faimos a fost spectacolul din 1937 care i-a avut ca protagonisti pe Vivien Leigh si Laurence Olivier, intr-o productie a teatrului Old Vic.

IRINA STOICA




Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply