» » » » » Mayașii, o civilizație și mai veche decât se credea



O civilizație pe cât de fascinantă, pe atât de interesantă, mayașii surprind mereu, iar descoperirile recente vin să confirme acest fapt. Astfel, în câmpiile mlăștinoase din sudul peninsulei Yucatán s-a descoperit cel mai vechi complex mayaș de până acum, el fiind cu 200 de ani mai „bătrân” decât oricare alt sit al acestei civilizații străvechi.
Descoperirile făcute în situl arheologic de la Ceibal, din partea central-nordică a Guatemalei – așezare locuită continuu în ultimii 2.000 de ani – sugerează că originile civilizației Maya sunt mult mai complexe decât s-a crezut până acum. Complexul, alcătuit dintr-o piațetă și o piramidă, a servit, probabil, ca observator solar pentru ritualuri. Ceea ce frapează este faptul că elementele găsite nu au corespondent în alte civilizații, precum olmecii, care au oferit fundamentul pe care s-a dezvoltat civilizația mayașă, aceștia trăind în aceste locuri cu câteva secole înainte ca mayașii să apară.
Interesant este faptul că structura acestui complex străvechi nu seamănă numai cu alte complexe mayașe, ci și cu centrul Olmec La Venta, situat în prezent în Mexic, în istmul Tehuantepec, aproape de coasta Golfului Mexic. După datarea cu carbon, s-a ajuns la concluzia că acest complex a fost realizat în jurul anului 1000 î.Hr., ceea ce-l face cu aproximativ 200 de ani mai „vârstnic” decât construcțiile din La Venta. Cu alte cuvinte, olmecii nu i-ar fi putut inspira pe mayași la ridicarea acestui complex! În schimb, se pare că întreaga regiune a suferit o schimbare în jurul acelui an, populația adoptând noi tendințe în arhitectură și în ritualuri, modificându-le și inventând elemente noi.
Chiar dacă a existat mai înainte un centru Olmec, San Lorenzo, care a dispărut în jurul anului 1150 î.Hr., locuitorii săi nu au construit aceste structuri ceremoniale distincte. În Ceibal, prin jurul anilor 850-800 î.Hr., mayașii au transformat platforma într-o piramidă, continuând prelucrarea ei până când aceasta a ajuns, în jurul anului 700 î.Hr., la o înălțime de aproximativ 6-8 metri.


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply