» » » » » Roverul Curiosity are probleme...(VIDEO)

Tocmai când ne pregăteam să anunțăm un nou succes la roverului marțian (recoltarea și demararea analizelor unui eșantion obținut prin forarea unei roci), iată că aflăm că roverul Criosity are probleme.

Calculatorul roverului a fost trecut în ”safe-mode” datorită unei probleme apărute cu memoria flash, la unul dintre cele două calculatoare de bord. Practic, acest calculator intrase într-un ciclu nesfârșit de resetări. Problema a apărut la sfârșitul lunii februarie, la scurt timp după ce brațul robot al roverului transferase în interiorul roverului eșantioane de sol marțian.
Problema aceasta a dus la stoparea operațiunilor științifice, forțând controlorii misiunii să comande trecerea în ”safe-mode” a calculatoarelor de bord, până la rezolvarea problemei. Richard Cook, manager de proiect la JPL, a declarat ieri pentru CBS: ”Ne-am petrecut sfârșitul săptămânii încercând să reluăm, măcar parțial, operațiunile obișnuite. […] Am reușit să ieșim din ”safe mode” și să folosim antena de câștig mare, așa că suntem pe cale să rezolvăm lucrurile.

Curiosity este echipat cu două sisteme de calcul redundante, cunoscute sub numele ”partea A” și ”partea B, fiecare dintre ele este capabil să îndeplinească singur toate activitățile necesare operării roverului pe suprafața marțiană, dar numai unul este folosit, în timp ce cel de al doilea este folosit ca sistem de rezervă. Totuși, trecerea roverului pentru a utiliza ”partea B”, este o operațiune complexă iar inginerii de la sol au nevoie de timp pentru a se asigura că operațiunea se desfășoară corect. Cook: ”Avem mult de muncit pentru a uploada fișierele de configurare, parametrii și alte lucruri similare, așa că mai avem nevoie de câteva zile până la recuperarea completă. Dar lucrurile merg acum bine.”
O dată cu activarea calculatorului B, se vor putea relua o parte dintre operațiunile științifice ale roverului. Dar Cook a mai spus că echipa de la sol vrea să își facă o idee cu ceea ce s-a întâmplat cu memoria calculatorului A, înainte de a relua toate activitățile cu calculatorul B.

Inginerii NASA cred că problema cu memoria flash a fost provocată de către radiațiile cosmice, care au modificat conținutul uneia sau mai multor adrese de memorie. Se pare că a fost afectat directorul memoriei, acolo unde se află informațiile privitoare la locul (adresele) în care sunt stocate diferitele informații.

Dacă ipoteza este corectă, în procesul de boot-are al calculatorului A, se rescriu în blocurile de memorie date eronate. Dacă nu sunt alte probleme, calculatorul A va fi declarat funcțional, și va deveni sistem de rezervă pentru calculatorul B. Dar înainte de restartarea completă inginerii vor porni calculatorul A, fără a încărca sistemul de operare, pentru a verifica statusul memoriei permanente. Cook: ”În primul rând vrem să citim memoria. Dacă vedem că există o eroare, înseamnă că memoria este încă afectată.” Deoarece în memoria flash datele rămân și după oprirea calculatorului, inginerii se așteaptă ca problema să rămână și după repornirea sistemului. Adevărata întrebare este acum: datele 

corecte pot fi rescrise în locațiile afectate ale memoriei? Cook: ”Dacă nu putem scrie informația corectă în locația de memorie afectată, fără a obține o eroare, atunci avem o problemă permanentă.” Altfel spus, mai întâi se va face o citire completă a memoriei permanente a calculatorui A, pentru a se identifica zonele de memorie corupte. Apoi se va decide dacă sistemul de operare va fi rescris complet, în vechile locații. Dacă problema memoriei nu poate fi rezolvată pe această cale, atunci zonele afectate vor fi ocolite, printr-o modificare a programului de reinițializare. ”Există mai multe bancuri de memorie, nu avem o unitate monobloc. Dacă într-un loc avem o eroare pe care nu o putem corecta, atunci o scoatem din joc, astfel încât în procesul de boot-are să nu mai fie folosită această zonă a memoriei. Este vorba doar despre un exemplu despre ceea ce am putea face [pentru a rezolva problema]” spunea Cook.

Vor mai trece câteva zile până când problemele vor fi rezolvate. Noi nu putem decât să sperăm că roverul Curiosity va fi reparat cât mai repede. Încă mai are multe lucruri importante să ne comunice despre Marte.
Până atunci, vă invit să vizionați acest videoclip,  în care vedeți cum a forat Curiosity într-o rocă marțiană. Este pentru prima oară când o mașinărie terestră face așa ceva pe Marte.





Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply