» » » » OZN-uri enigmatice in Denver, Colorado


Pe 8 noiembrie 2012, canalul de stiri Fox31 din Denver (Colorado) anunta ca un mare numar de obiecte zburatoare neindentificate au fost surprinse deasupra orasului Denver si nimeni nu poate explica ce se intampla. Primul care a semnalat fenomenul a fost un barbat care nu a dorit sa-i fie dezvaluita identitatea si care a inregistrat imaginile cu camera video, de pe un deal, privind spre sud, spre centrul orasului. El a declarat ca "Obiectele zburatoare apar in jurul pranzului, pe la ora 1.00, de cateva ori in cursul saptamanii". Ele zboara prea repede pentru a fi vazute cu ochiul liber, dar pot fi urmarite pe video, daca examinezi cadrele la viteza redusa.

Pe clipurile incarcate pe site-ul canalului de stiri, a fost marit contrastul culorilor, pentru a usura examinarea obiectelor. Pentru a verifica informatia, un jurnalist foto de la Fox31, pe nume Noah Skinner, s-a deplasat cu camera pe acelasi deal, tot in jurul orei 1.00, inregistrand si el ceva inexplicabil pe video.
A fost ceruta si parerea expertului in aviatie Steve Cowell, fost pilot pe avioane comerciale, instructor si consilier al FAA (Autoritatea Federala de Aviatie) in domeniul prevenirii accidentelor. Inainte de a privi inregistrarea, el a era convins ca poate da o explicatie logica fenomenului. Dupa ce a vizionat filmul, Cowell si-a schimbat opinia: "Nu sunt avioane, nu sunt elicoptere, nici drone si nici pasari. Nu pot sa le identific". Nu cunostea aeronave care sa zboare atat de repede. El a mai adaugat ca obiectele nu sunt nici insecte. Totusi, nu excludea o posibilitate si anume sa fie niste gunoaie ridicate de vant. Deci, in opinia sa profesionala, "conform definitiei, e vorba de un obiect zburator neidentificat".

Fenomen neexplicat

La solicitarea Fox31, FAA, care urmareste tot traficul aerian in statul Colorado, ca de altfel pe tot teritoriul Statelor Unite, a trimis un raspuns in care se spune: "Am verificat, prin controlul traficului aerian, ca nimeni nu a primit niciun raport privind activitatea pe care o descrieti... si nici angajatii nostri nu au observat asa ceva, nici vizual, nici cu ajutorul radarelor". NORAD (North American Aerospace Defense Command), care urmareste cerul pentru a preveni eventuale atacuri aeriene contra SUA si Canadei, are sediul central langa Colorado Springs, la circa 100 km sud de Denver. Intrebati, au raspuns si ei ca "am revazut inregistrarile si nu a existat nicio activitate aeriana notabila in zona Denver in perioada de timp pe care ati indicat-o".
Raportul initial, realizat de Heidi Hemmat la canalul de televiziune KDVR al Fox31, lasa raspunsul deschis, intreband vizitatorii site-ului de internet ce cred ca a fost: OZN-uri, un test militar secret, gunoaie zburatoare? Numarul de raspunsuri a depasit orice asteptari. Tanara realizatoare a emisiunii s-a plans ca, atat cei care credeau cat si cei care nu credeau, i-au pus la indoiala integritatea jurnalistica, acuzand-o ca inventeaza OZN-uri.
Dupa ce a stat de vorba cu toate persoanele la care s-a putut gandi si a primit de la acestia asigurarea ca obiectul nu poate fi identificat, realizatoarea comenta: "Fenomenul e neexplicat; am vorbit cu toti expertii... nu stiu ce altceva as putea sa fac". Bineinteles ca i s-a replicat ca nici pe departe nu a consultat toti expertii si ar putea cere, de pilda un "test de triangulatie", pentru a determina exact distanta.
Locatia de unde au fost facute inregistrarile a devenit in scurt timp un loc in care, dupa pranz, se adunau amatorii doritori sa faca inregistrari. Fox31 a fost inundat de apeluri telefonice, email-uri, din toata tara, dar si din locuri departate, precum Grecia, Croatia, Japonia sau Coreea. Multi erau convinsi ca "au rezolvat misterul". Cele mai multe opinii vizau trei solutii: aeronava controlata de la distanta, drone militare, sau insecte.
Heidi Hemmat comenta ca barbatul care a facut primele inregistrari si care credea ca a localizat punctul de decolare si aterizare a OZN-urilor, intr-o zona cu case individuale din oras, a petrecut aici cateva zile, dar nu a vazut nicio jucarie zburatoare controlata de la distanta, cum nu au vazut nici locuitorii cartierului. Ipoteza cu dronele fusese eliminata de expertul in aviatie Steve Cowell, care, si el, crezuse la inceput ca aceasta ar fi explicatia. El a adaugat ca nu a vazut niciodata un aparat zburator controlat de la distanta care sa zboare atat de haotic. Pentru drone, este necesara si o autorizatie din partea FAA. Aceasta a eliberat, intr-adevar, sute de astfel de autorizatii, catre Universitatea Colorado, permitand zborul unor drone la nord de Denver; dar deasupra zonei metropolitane Denver, unde a fost filmat misteriosul obiect, era strict interzis zborul dronelor.
De departe explicatia cea mai populara a fost cea a unei insecte. Multi au spus ca cel mai probabil este o musca. Heidi Hemmat a aratat inregistrarile entomologului Mart Ann Hamilton. "Este o problema dificila. Nu am vazut niciodata asa ceva" a spus ea. Dupa ce a revazut de repetate ori cadrele, ea a declarat in final "Nu cred ca e o insecta. Forma nu se potriveste cu cea a unei insecte". Desigur, opinia ei nu va convinge scepticii care vor spune, precum observa, ironic, unul dintre comentatorii cazului: "OZN-urile nu mai sunt de-acum OZN-uri, noi le-am identificat pe toate drept insecte"...

Un OZN translucid in estul statului Kentucky

La mijlocul lunii octombrie 2012 mai multi martori oculari au raportat ca au vazut un OZN straniu, aparent cilindric, translucid, plutind timp de doua ore pe cerul fara nori din estul statului Kentucky. Asa cum anunta publicatia Appalachian News-Express, pe 16 octombrie, in plina zi, astronomul amator Allen Epling era acasa cand unul dintre musafirii sai i-a atras atentia asupra a ceea ce, in primul moment, parea sa fie un avion straniu. Epling l-a descris mai tarziu ca fiind "o stea vizibila ziua, extrem de stralucitoare, care devenea cand mai luminoasa, cand mai palida, apoi luminoasa din nou"
Epling a incercat sa filmeze obiectul prin ocularul telescopului sau, ceea ce face ca pe video imaginea sa se deplaseze aparent, desi, de fapt, obiectul statea nemiscat pe cer. Marit, el arata ca si cum ar fi format din doua "tuburi de neon" paralele, care ba se apropiau, ba se departau, parand sa fie unite printr-o pelicula translucida, pe care se mai vedeau doua puncte luminoase. Astronomul a adaugat ca observatia s-a facut "pe un cer senin, lipsit de nori, cu niciun avion pe el; altitudinea obiectului era necunoscuta, dar in mod sigur era deasupra celei de croaziera a avioanelor".
Politia statului Kentucky a declarat catre Appalachian News-Express ca au fost cinci apeluri telefonice privind acest obiect, primite toate din Pikeville, dar aparitia a fost vazuta si din alte localitati din Kentucky. In schimb, Departamentul Apararii al SUA si Garda Nationala a Aerului din Kentucky au declarat ca nu au observat niciun obiect neidentificat in acest timp. Doug Tackett, directorul Administratiei pentru situatii de urgenta al Districtului Pike, spunea ca a primit mai multe telefoane, dar situatia nu intra sub nicio forma in atributiile institutiei.
Un reprezentant al aeroportului din Pikeville declara ca in jurul acelei ore era asteptata aterizarea unui avion. El a adaugat insa ca nu a avut cunostinta de existenta pe cer a altor obiecte in afara avionului, care de altfel se apropia din cu totul alta directie decat cea din care a fost observat misteriosul obiect.
Evident, au urmat discutii aprinse ce anume putea sa fie ceea ce s-a observat. Epling specula ca a fost vorba poate de un nou tip de balon; dar "daca a fost un balon, cum putea sa-si mentina structura la acea inaltime? Nu a fost ceva care se putea recunoaste. Oricum, nu a fost nici un avion, nici vreun elicopter, nici vreun satelit." "Sa fiu sincer, nu am mai vazut vreodata ceva sa arate astfel si m-am muncit mult sa gasesc o explicatie ce anume ar putea fi", a adaugat el. Epling a spus ca obiectul a disparut in timp ce el era in casa, incarcand pe Facebook fotografiile obiectului. Sotia lui a observat ca obiectul a inceput sa se miste, apoi a dat impresia ca e invaluit de ceva si a disparut. Astronomul amator spunea ca evenimentul a fost pentru el unul incitant. "Toata viata mea mi-am dorit sa vad un OZN. Nu am fost catusi de putin speriat; am fost fascinat, deoarece mi-a fost dat sa vad ceva atat de iesit din comun".
La scurt timp s-a constatat ca aparitia a fost vazuta, de fapt, trei zile la rand, si de alti martori, de la Hunstville (Alabama) pana in statul New York, pe o distanta de aproape 1300 kilometri. Daca lungimea obiectului era de 30 de metri, el putea fi la o altitudine de 15 kilometri. Dar tot atat de bine putea avea lungimea de 100 de metri si sa fie la o inaltime de 50-60 de kilometri. In acest caz era deasupra vantului stratosferic numit "jet-stream", iar deplasarea sa mai lenta putea sa apara ca "stationara", pe o perioada scurta.
Comentariile ufologilor europeni au inclinat spre ipoteza unui balon stratosferic urias, poate construit in cadrul unor proiecte de cercetare militara, dar in niciun caz unul facut de niste farsori. Poate era acel faimos aerostat "HALE" (High Altitude Long Endurance) despre care s-a tot vorbit, dar nu exista nicio mentiune ca ar fi zburat vreodata.

DAN D. FARCAS

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

1 comentarii: