» » » » » Sfarsitul lumii pe 21 decembrie 2012, o mare eroare!



Construita cu grija, cu trei ani inainte, povestea media despre un calendar mayas care ar fi prevazut sfarsitul lumii pentru 21 decembrie 2012, a prins la o buna parte a planetei. Capcana media a functionat si un om din zece crede azi ca sfarsitul lumii se va petrece inainte de Craciun. Partea buna este ca restul lumii nu crede in aceasta poveste. Dar afacerile legate de sfarsitul anuntat al lumii merg bine, cel putin in Mexic.

Cum a inceput totul

O mare bucata de roca sculptata de mayasi candva spre anul 669 al erei noastre si descoperita pe la inceputul secolului al XX-lea in sud-estul Mexicului, se afla la originea mitului legat de o pretinsa profetie despre sfarsitul lumii care ar urma sa se petreaca pe 21 decembrie 2012. Dar, in realitate, semnele sculptate in piatra vorbesc despre viata si razboaiele unei capetenii mayase si fac referire la data de... 23 decembrie 2012! Asadar 23 si nu 21 decembrie si apoi, nu sfarsitul lumii, ci inceputul unui nou ciclu al calendarului mayas! Atat si nimic mai mult.
"Mayasii aveau o conceptie ciclica a timpului (ca si noi, azi, N.R.) in care nu aparea in nici un fel notiunea sfarsitului lumii", explica arheologul mexican José Romero, asta apropo de stela care a inspirat filmul catastrofic "2012" realizat in 2009 de regizorul german Roland Emmerich. N-ar fi prima oara cand opera fictionala a unui autor, fie ca e vorba de filme sau de romane, este luata drept realitate de o mare parte a cititorilor de pretutindeni. Sa nu uitam mitul extraterestilor care invadeaza Ter-ra sau pur si simplu o viziteaza atunci cand nu rapesc oameni. Toate aceste inchipuiri scriitoricesti (romane si filme de succes) au creat oamenilor convingerea ferma ca este vorba despre o realitate veritabila.
La fel s-a intamplat si cu povestea sfarsitului lumii pe 21 decembrie 2012, poveste pusa in circulatie de mass-media, dar si de filmul 2012, ca sa nu mai vorbim despre romanul scriitorului american de science fiction Steve Alten intitulat "Profetia Maya". In roman este vorba despre un arheolog care e convins ca lumea va sfarsi pe 21 decembrie 2012, bazandu-se tocmai pe stela care vorbea despre sfarsitul lumii dupa calendarul mayas. De la sfarsitul ciclului unui calendar, la sfarsitul lumii e doar un pas, suficient de mic pentru a aprinde imaginatia unora si frica in altii. Compusa din sase fragmente, din care o parte sunt in Mexic, o parte in SUA, stela este cunoscuta drept Monumentul 6 din El Tortuguero (un sit arheologic din localitatea Mucuspana, statul Tabasco), asa cum apare in primul registru istoric care dateaza din 1915. Monumentul care avea initial forma literei "T" este azi fragmentat si incomplet. Dar, oricum ar fi, nu apare nicaieri data de 21 decembrie 2012!
"Ultima inscriptionare corespunde datei de 23 decembrie, dar tema principala a Monumentului 6 nu este nici data, nici vreo urma de profetie si nici vreun sfarsit al lumii. Este vorba despre istoria lui Balam Ahau, care a fost un conducatorul sfant din El Tortuguero", ne asigura José Romero. Pe de alta parte, istoricul mexican Erick Velasquez subliniaza, la randul sau, ca 23 decembrie la care se face referinta pe stela, si nu 21 cum se sustine din punct de vedere comercial, are legatura cu "ritul renasterii Universului", inceput pe data de 13 august 3114 inaintea erei noastre. "Pe stela se mentioneaza doar faptul ca se termina al 13-lea B'aktun (unitate de timp echivalent cu 144.000 de zile). Adica se sfarseste al 13-lea ciclu calendaristic al calendarului maya si nu ca se sfarseste calendarul sau, mai rau, lumea! Mayasii aveau astronomi si matematicieni redutabili! Ei stiau ceea ce unii n-au aflat nici macar azi: ca dupa un ciclu calendaristic urmeaza altul, dupa al 13-lea ciclu, urmeaza al 14-lea. Pentru unii, fictiunile sunt mai puternice decat realitatea insasi! Bine, si atunci de unde ideea sfarsitului lumii? O idee nici noua, nici foarte veche. Conform lui Romero si Velasquez, dar si a unor teoreticieni teologi, ideea unui sfarsit al lumii marcat de catastrofe naturale este un concept iudeo-crestin, o temere insurubata de mii de ani in constientul colectiv.
E inceputul, nu sfarsitul
Nu, mayasii n-au prezis sfarsitul lumii pentru decembrie 2012, spune si un expert german. Sven Gronemeyer a descifrat recent un manuscris mayas sapat in piatra care facea referire la 2012. Conform teoriei lui, desenele sculptate vorbesc despre intoarcerea lui Bolon Yokte, zeul mayas al creatiei si al razboiului. Data reaparitiei sale pe Pamant? Ati ghicit: 21 decembrie 2012! Aceasta data marcheaza, asadar, tranzitia spre o noua era si nu sfarsitul lumii terestre. "Pentru elita din Tortuguero, era clar ca ea trebuia sa pregateasca lumea pentru reintoarcerea zeului", spune Gronemeyer.

Investitii pentru sfarsitul lumii

Daca unii, mai saraci cu duhul sau doar speriati de sfarsitul lumii, cauta locuri de ascunzis pentru a scapa de cataclism (!?!), altii se pregatesc de eveniment . Astfel, guvernul mexican, care nu crede nicidecum in "profetia" mayasa, se asteapta ca ziua solstitiului de iarna, 21 decembrie, sa atraga multi turisti, motiv pentru care a investit 6,2 milioane de euro pentru promovarea turismului. Pentru ca sunt asteptati cu peste 12 milioane de oameni mai multi decat in anul precedent, toti gata sa descopere frumusetile locurilor stravechi si nu Apocalipsa!
La Cancun, situat in statul Quintana Roo, unul dintre cele cinci state unde s-a dezvoltat lumea maya, rata de ocupare a hotelurilor este de 90 la suta, un adevarat balon de oxigen pentru aceasta localitate afectata de criza economica din 2009. In asteptarea sfarsitului unei ere, cum suna sloganul turistic din Cancun a adus o crestere a cifrelor de afaceri din zona cu 9 la suta, comparativ cu anul trecut, semn ca "sfarsitul lumii" e benefic. La fel ca si pentru zona Riviera Maya cu vastele sale plaje, aflata la 188 km de situl arheologic de la Chichen Itza, unde se afla piramida monumentala a lui Kukulkan, numele mayas pentru Dumnezeul cel mai important al lumii prehispanice, Sarpele cu aripi. Asadar, un sfarsit al lumii din care toata lumea are de castigat...

GEORGE CUSNARENCU


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

1 comentarii:

  1. Interesant articolul tau! si sunt de acord cu ce se zice in el, am citit multe articole sa zic asa pe tema asta, dar pur si simplu nu cred in data asta 21dec2012 !!! nu cred nimic

    RăspundețiȘtergere