» » » » » Urmele unui curs de apă pe Marte


Vehiculul spațial Curiosity, în periplul său pe Marte, a găsit dovezi clare ale unui curs de apă străvechi, care a curs odinioară aici. Acesta a fost numit Hottah, după Lacul Hottah situat în Teritoriile de Nord-Vest din Canada.
Această descoperire importantă este localizată între marginea de nord a craterului Gale și poalele muntelui Sharp, un masiv situat în interiorul craterului. Imaginile prezintă un con de dejecție alcătuit din resturile aduse la baza versantului, el fiind brăzdat de mai multe canale aparente. Forma rotunjită a unor pietre din conglomeratul format indică faptul că resturile au venit de la distanțe mari și de la altitudini ridicate. Din câte se pare, sursa acestor resturi este canalul Peace Vallis, care a alimentat în permanență conul de dejecție. Abundența de canale care se află între conul de dejecție și conglomerat sugerează faptul că scurgerile de apă au continuat, ori s-au repetat pe parcursul unei perioade mai lungi de timp, iar procesul nu a avut loc doar o dată sau numai pe parcursul a câtorva ani.
Descoperirea vine în urma examinării a două aflorimente, denumite Hottah și Link, de către Curiosity, în primele 40 de zile de lucru de pe Planeta Roșie. Aceste observații s-au bazat și pe dovezile anterioare obținute de la un alt afloriment. Având în vedere formele și dimensiunile conglomeratului, s-a ajuns la concluzia că ele nu au putut fi transportate de vânt, ci doar de un curs de apă. Cum un curs de apă poate fi un mediu locuibil, există posibilitatea ca zonele din jurul craterului Gale să ofere condiții de mediu favorabile vieții microbiene.  terramagazin

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply