Dupa mai multe proiecte fanteziste abandonate, NASA lanseaza acum harponul pentru comete! Este vorba despre un harpon spatial care va fi capabil sa patrunda in interiorul unei comete pentru a extrage diverse esantioane de materie, care apoi, ar urma sa ii ajute pe oamenii de stiinta sa descifreze mai usor misterele care inconjoara nasterea Universului. Plecat de la o idee dezvoltata de Agentia Spatiala Europeana (ASE) si imbunatatit de NASA, proiectul prevede lansarea unui vehicul spatial care, intr-un fel sau altul, se va apropia de cometa din vecinatatea careia va lansa un harpon, cam dupa modelul prinderii balenelor, harpon care va avea menirea sa recolteze esantioane din materia cometei pentru a fi studiate. Ideea „aterizarii” pe cometa, draga unor savanti de acum cateva decenii, a fost abandonata cand s-a ajuns la concluzia ca gravitatia cometelor este atat de slaba incat asta ar exclude posibilitatea coborarii unei sonde pe suprafata lor.
Dupa aprofundarea ideilor care mai de care mai fanteziste, NASA se multumeste cum sa studieze cometele survolandu-le, asa cum o face sonda Stardust-NExT (New Exploration of Tempel), lansata in 1999 pentru a recolta esantioane din coada cometelor. Dar viitorul suna mai promitator: in 2016, NASA ar urma sa sa lanseze un vehicul spatial denumit OSIRIS-REx, care va recolta probe cu ajutorul unui brat robotizat. „Urmatoarea etapa consta in aducerea pe Terra a unor esantioane extrase din stratul aflat sub suprafata cometei, unde se afla cele mai pure materiale si cele mai vechi”, a declarat inginerul-sef al proiectului ce implica utilizarea harponului.
Experimente pentru performanta
Deocamdata, proiectul harponului este in stadiul de incercari, undeva intr-un centru detinut de NASA in Greenbelt, statul Maryland, unde specialistii folosesc o arbaleta care lanseaza un harpon in nisip, gheata sau roci, cu scopul de a masura cantitatea de explozibil necesara si de a determina forma pe care trebuie sa o aiba harponul pentru a se obtine o penetrare optima. Si, desi savantii americani stiu cum arata Universul pe vremea Big-Bang-ului, in privinta harponului se arata mai rezervati: „Nu stim exact ce vom gasi pe cometa. Suprafata ei poate fi moale sau dura, constituita in principal din praf sau dintr-un amestec de gheata si pietre sau chiar roci dure”, a declarat un oficial al NASA. „Din acest motiv avem nevoie sa construim un harpon care sa fie capabil sa patrunda in tot felul de materiale”.
Cert este ca nici ASE nu se lasa. Aceasta intentioneaza sa lanseze, in 2014, sonda Rosetta catre cometa 67/P Churyumov-Gerasimenko, aflata la o distanta de Terra de 675 de milioane de kilometri. Ea va transmite imagini detaliate si va lansa un robot de marimea unui frigider, agatat de suprafata cometei cu cateva harpoane, care va avea misiunea de a realiza analize chimice ale esantioanelor prelevate.
GEORGE CUSNARENCU
Niciun comentariu: