» » » Planetă de diamant, descoperită de astronomi în apropierea Căii Lactee

Planetă de diamant, descoperită de astronomi în apropierea Căii LacteeO planetă foarte exotică, care pare să fie alcătuită în mare proporţie din diamante, a fost descoperită gravitând în jurul unei stele de mici dimensiuni, în apropiere de galaxia noastră, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, informează space.com, ciatat de antena3.ro.

Noua planetă, denumită PSR J1719-1438, este mult mai densă decât orice alt corp de acest tip detectat până acum şi este alcătuită în mare majoritate din carbon. Deoarece este atât de densă, oamenii de ştiinţă sunt de părere că substanţa din care este alcătuită - carbonul - trebuie să se afle în stare cristalină, ceea ce înseamnă că o mare parte din această planetă este alcătuită într-adevăr din diamante.
Aflată la o distanţă de 4.000 de ani-lumină, echivalentul unei optimi din distanţa Terra - centrul Căii Lactee, noua planetă reprezintă probabil rămăşiţa unei foste stele uriaşe care şi-a pierdut învelişurile exterioare, absorbite de pulsarul în jurul căruia gravitează.
Pulsarii sunt mici stele neutronice moarte cu diametre de circa 20 de kilometri, care se rotesc în jurul propriei axe de sute de ori într-o secundă, emiţând fascicule de radiaţii.
Măsurătorile sugerează că planeta, care orbitează în jurul stelei sale la fiecare două ore şi 10 minute, are o masă comparabilă cu a planetei Jupiter, dar este de 20 de ori mai densă decât aceasta, au precizat astronomii.
Noua planetă conţine probabil şi oxigen, ce ar putea exista în cantităţi mai mari la suprafaţă, dar care ar deveni tot mai rar spre centrul planetei, bogat în carbon.
Densitatea mare sugerează faptul că elementele chimice uşoare, precum hidrogen şi heliu, care reprezintă principalele constituente ale planetelor uriaşe gazoase precum Jupiter, nu sunt prezente pe această planetă.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply