» » » Memoria pierduta a uriasilor din piatra


 Megalitii din insulele mediteraneene sunt printre cei mai vechi din lume. Sculpturi si constructii gigantice variate, a caror destinatie nu a fost pe deplin precizata. In 1770, pictorul francez Jean-Pierre Houel a parcurs in lung si in lat Italia, desenând sau pictând toate monumentele arheologice intâlnite. Pe insula Gozo de pilda, din arhipelagul maltez (despre care s-a relatat pe larg nu cu mult timp in urma in revista noastra), deseneaza un impresionant ansamblu din pietre aflate in situl megalitic denumit Ggantija („Turnul uriasilor” in limba malteza), construit prin anii 3600 i.Ch., cu aproape 1000 de ani inaintea piramidelor egiptene.
In situl Skorba din insula Malta, din Arhipelagul Maltez (compus din 3 insule), descopera alte constructii megalitice ridicate prin anii 5400 i.Ch. In arhipelag mai exista si un impresionant numar de morminte si 33 de temple care au facut obiectul a numeroase ipoteze. Una dintre acestea, cu un titlu generic, se refera la faptul ca Malta, in special, ar fi fost un centru de civilizatie, a carui cultura s-a raspândit in celelalte insule mediteraneene.
Si in alte insule, inclusiv in unele zone mediteraneene continentale, se afla o multime de alte monumente bizare din piatra. Au fost inventariate 800 de menhire (pietre in forma alungita), 100 de statui, 250 de edificii imprejmuite, total sau partial, de ziduri din piatra, 800 de morminte uriase si 7000 de pietre conice de mari dimensiuni.
In apropiere de Malta, in mica insula Pantellaria, se afla constructii megalitice cu o alura particulara – denumite sesi – din mileniul II i.Ch. Este vorba despre incaperi acoperite cu pietre in forma de consola la care se ajunge printr-un coridor.
Si in insulele Baleare se afla constructii – datând din mileniul III i.Ch. – camere mortuare amenajate la capatul unui coridor oblic sau vertical si constructii complexe, prevazute cu coridoare, scari, sali dreptunghiulare, unele dintre ele dotate cu un alcov. Destinatia lor era, desigur, una a ceremoniilor de cult.
Bizarele constructii din bazinul mediteranean – cele mai multe fiind plasate in insule – au fost destinate cultului fortelor necunoscute din lumea de dincolo si al stramosilor. Cei care au dispus realizarea lor au mizat pe monumentalitate, pentru a impresiona comunitatile si pentru a integra ideea de moarte in existenta cotidiana.
DORIN MARAN
http://www.revistamagazin.ro/content/view/8929/30/

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply