
Comoara a fost evocata pentru prima oara in 1956 intr-o revista numismatica, fara prea multe detalii. Membrii departamentului Serviciilor de Cercetari Arheologice Subacvatice au intervenit prompt, in timpul licitatiei intrucât obiectele proveneau din domeniul maritim national, neputând fi vândute. In urma anchetelor, au fost depistate si recuperate de la colectionari sute de monede. S-a estimat ca numarul lor era de aproximativ 1300.
Arnegundis, o regina uitata
In 1950, in timp ce s-au facut lucrari in basilica Saint Denis din Aregonde, in special la cavoul in care se aflau osemintele imparatilor Bonaparte, a fost descoperit sub naosul basilicii, in mijlocul unor morminte regale anonime, un mormânt in care se afla un sarcofag sigilat unde a fost depus corpul unei femei imbracate intr-o manta lunga din matase chinezeasca vopsita cu purpura peste care era asternuta o pânza din matase vopsita in violet (un privilegiu acordat semintiei regale).
Mansetele erau confectionate din piele cu insertii din fire de aur. Era incaltata cu botine din piele de capra de culoare rosie. Pe talie purta o superba cingatoare ornata cu piese lucrate in granat si aur si diverse bijuterii. Pe inel erau gravate cuvintele „Regina Arnegundis”. Era mentionata in lucrarea „Istoria francilor” ca cea de-a doua sotie a lui Clotaire, fiul regelui Clovis, scrisa de Grégoire de Tours, fara prea multe detalii. Dincolo de partea macabra, acest mormânt, unic in felul sau in Franta, e leaganul unei comori exceptionale.
DORIN MARAN
Niciun comentariu: