» » Cinci schelete îngropate în zidurile Cetăţii Sucevei

Arheologul Florin Hău a descoperit rămăşiţele umane de la Cetatea de Scaun

Osemintele, care datează din secolul XIV, au fost descoperite în timpul lucrărilor de restaurare. Arheologii presupun că este vorba de eroi îngropaţi în apropierea Cetăţii de Scaun,  potrivit tradiţiilor din urmă cu 500 de ani.
Săpăturile efectuate de arheologi în cadrul programului de restaurare a Cetăţii de Scaun din Suceava au scos la iveală, după nici o săptămână, cinci schelete. Specialiştii presupun că au dat peste o arie necropolară, respectiv o zonă cu suprafaţa de 30 de metri pătraţi, în care erau înmormântaţi cei care mureau în timpul unui asediu.

„Lucrăm doar de o săptămână şi deja avem cinci defuncţi, cinci schelete descoperite în această incintă“, a declarat Florin Hău, arheolog al Muzeului Bucovinei.  Acesta s-a arătat mirat de poziţia unui schelet.

Ciudăţenii la schelete

„Surprinzător este că unul din aceste schelete nu are mâinile pe piept, asta sugerând că ar putea să nu fie creştin. Totuşi, poziţia şi orientarea lui ca punere în mormânt este tradiţională, cu capul la vest şi picioarele spre est“, a explicat Florin Hău. Săpăturile actuale au fost reluate după o pauză de 58 de ani, ultima lucrare fiind scoaterea la suprafaţă a pavajului.

„Reluăm aici o cercetare care a fost încheiată în 1953. În momentul de faţă, vechiul pavaj descoperit  atunci pentru noi constituie orizontul de referinţă din punct de vedere planimetric. Vom extinde cercetarea şi sunt aproape convins că vom mai avea ocazia să găsim defuncţi înmormântaţi în această restrânsă arie ca suprafaţă“, a completat Florin Hău. Pe lângă acestea, arheologii au mai descoperit şi obiecte de ceramică cenuşie care ar data din perioada anterioară domniei lui Ştefan cel Mare, din perioada fortului Muşatin.

Săpături arheologice de 13 milioane de euro

Descoperirea a fost posibilă odată cu începerea proiectului de reabilitare a Cetăţii de Scaun, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional. „Programul, care durează aproape patru ani, ne va mai prilejui ocazia de a lămuri şi de a aduce la lumină adevărate mistere ale acestei lumi puţin cunoscute deşi umblate, văzute, circulate“, a mai explicat arheologul sucevean. Valoarea proiectului se ridică la 13 milioane de euro, durata de execuţie fiind de 46 de luni.

În lipsa unui plan de situaţie detaliat al Cetăţii de Scaun, nu se va realiza o refacere integrală a zidurilor şi a turnurilor deoarece o serie de normative europene impun reconstrucţia unui asemenea monument doar în limitele în care detaliile iniţiale ale acestora sunt cunoscute clar.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply