» » Ion Antonescu


Acest film documentar, producţie a Vertical Film (1996), este o biografie a mareşalului Ion Antonescu, ilustrată cu imagini din arhivele naţionale de film. Ion Antonescu s-a născut pe 2 iunie 1882 la Piteşti şi a deţinut, de-a lungul vieţii, funcţii importante în Armata română, dar şi în politică şi diplomaţie.
În timpul Primului Război Mondial Antonescu a fost şeful secţiei de operaţii a Marelui Cartier General al Armatei, apoi a ocupat funcţia de ataşat militar la Londra şi Paris, comandant al Şcolii Superioare de Război, şef al Marelui Stat Major şi ministru de Război. Din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a ocupat funcţia de prim-ministrual României. El a decis intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial de partea puterilor Axei, bazându-se pe promisiunile lui Hitler că teritoriile româneşti cedate în 1940, la presiunea Germaniei, vor fi retrocedate.
După încheierea războiului, Antonescu a fost judecat de Tribunalul Poporului de la Bucureşti, iar la 17 mai 1946 a fost găsit vinovat de crime de război şi condamnat la moarte, pedeapsă executată la închisoarea Jilava la 1 iunie 1946.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply