Doua echipe de oceanologi rusi au atins joi, în premiera mondiala, fundul Oceanului Înghetat, la peste 4.000 de metri sub Polul Nord. Misiunea echipajului a fost de a efectua cercetari stiintifice, de a instala un drapel rus din titan pe fundul oceanului si de a lasa o capsula continând un mesaj pentru generatiile viitoare.
Doua submarine Mir au atins fundul oceanului la interval de 27 de minute, dupa mai mult de doua ore de când au început coborârea, a declarat seful expeditiei Arctica 2007, vicepresedintele Dumei de Stat Artur Cilingarov. "A atinge fundul oceanului la o asemenea adâncime este ca si cum ai face primul pas pe luna", a adaugat el. Pâna în prezent, adâncimea maxima atinsa în zona Polului Nord a fost de 600 de metri, performanta realizata de submarinele nucleare.
Echipajul submarinului Mir-1 a postat pe fundul oceanului un steag rusesc, de un metru înaltime, pentru amintirea acestei misiuni. Tricolorul a fost confectionat din aliaj de titan pentru a nu fi expus coroziunii.
Cele doua submarine au colectat, cu ajutorul unui brat mecanic, probe de sol de pe fundul marin si de apa. Dincolo de interesul stiintific, Rusia încearca prin expeditia Arctica 2007 sa demonstreze ca lanturile muntoase submarine Lomonosov si Mendeleev constituie prelungirea platformei siberiene.
Daca esantioanele colectate vor demonstra stiintific acest lucru, Rusia îsi va putea revendica la ONU drepturile asupra unei suprafete de circa 1 milion de km patrati din platoul continental al Oceanului Înghetat, unde s-ar aflat 9-10 miliarde de tone de resurse hidrocarburi neexplorate.
Potrivit US Geological Survey, agentia guvernamentala stiintifica specializata în hidrocarburi, 25% din resursele mondiale de petrol se afla la nord de cercul polar.
Niciun comentariu: