» » » Miracolul luminii de la Ierusalim


Focul Sfant este un miracol care se intampla in fiecare an de Pastele Ortodox la Ierusalim in Sambata Mare, intre orele 12:30 – 14:30. Deasupra Sfantului Mormant se aprinde “Sfanta Lumina”, spunandu-se ca focul se coboara din cer si aprinde lumanarile.
Intradevar, lumanarile se aprind dupa cateva minute, iar credinciosii adunati in Biserica raman uimiti cum lumanarile se aprind fara nicio atingere din partea preotilor.
Este considerat cel mai vechi miracol din lumea crestina, prima data fiind documentat in anul 1106. In zilele noastre, ceremonia este transmisa in direct in multe tari crestine, ba chiar lumina este adusa cu avionul in mai multe state.
In timpul ceremoniei, patriarhul grec impreuna cu clerul lui invesmantat in straiele sacerdotale, urmat de patriarhul armean si cu episcopul coptilor, marsaluiesc si cantand imnuri, de trei ori in jurul Sfantului Mormant.
Prelatii armeni si copti raman in antecamera, unde se spune ca sedea ingerul cand s-a aratat Mariei Magdalena dupa invierea lui Isus.
Adunarea canta “Doamne miluieste” pana cand “Lumina Sfanta” coboara peste cele 33 (semnificand varsta la care a fost omorat Isus) de lumanari legate impreuna catre patriarh in timp ce e singur in incaperea mormantului lui Isus. Patriarhul iese din incaperea mormantului si recita rugaciuni, aprinzand fie 33 fie 12 lumanari si le imparte celor prezenti.
Inainte de a intra in Mormantul lui Isus, patriarhul este examinat de autoritatile israeliene pentru a se dovedi ca nu poarta cu el mijloace de aprindere a focului.

Critici

Ca o ironie a sortii, tocmai arhimandritul Porfirie devine elementul cheie al acestei demascari. El a fost un arhimandrit si om de stiinta rus care a fost trimis oficial de biserica ortodoxa rusa in misiune la Ierusalim.
Porfirie si-a insemnat impresiile in jurnalele sale care au fost publicate sub titlul “Cartea fiintei mele”. In primul sau volum scrie “un diacon nimerit in Templul Mormantului Sfant, cand, asa cum credea lumea, lumina sfanta coboara – a vazut cu oroare ca lumina este aprinsa de la o candela cu ulei – intelegand ca focul nu este deloc un miracol”.

Demistificari

Este intradevar un miracol ca milioane de oameni cred in ceva ce nu are nicio logica, cum ca focul s-ar pogori din cer, aprinzand lumanarile. Insa ce s-ar intampla daca s-ar dovedi ca secretul sta in chimie si nu este nimic de origine divina in acel ritual?
Inca din timpul ocupatiei islamice a Ierusalimului au aparut primele indoieli. Mai tarziu, cruciatii au preluat conducerea si s-au ocupat de organizarea evenimentului. Insa acestia erau neinitiati in tainele acestui “miracol”, iar Lumina nu a mai aparut. Miracolul s-a intamplat din nou atunci cand Patriarhia Ierusalimului si-a reintrat in atributii.
Multi oameni au fost impotriva acestui asa-zis miracol spunand ca este menit sa atraga atentia asupra ortodoxismului, prin minciuni, falsuri si manipulare.
Focul defapt nu se pogoara de niciunde. Lumanarile pur si simplu se aprind instantaneu, nefiind atinse de cineva. Cum este posibil acest lucru? Stiinta ne ofera raspunsul: cu ajutorul fosforului alb.
Fosforul nu poate exista liber in natura deoarece are o mare afinitate pentru oxigen. Se gaseste umai sub forma de compusi, mai ales fosfati.
Fosforul alb se obtine prin calcinarea fosfatului de calciu (apatite sau fosforite) cu carbune. In procedeul industrial se adauga insa dioxid de siliciu (nisip) , al carui rol este de a pune in libertate din ionul de fosfat, pentaoxidul de fosfor mai reactiv.
Este posibil ca preotii, sa introduca fitilul lumanarilor in fosfor alb inainte de inceperea ceremonialului. Fosforul alb este foarte usor inflamabil si se aprinde in contact cu oxigenul.
In anul 2005 (vezi video de mai jos), intr-o demonstratie live la o televiziune greaca, Michael Kalopoulos a inmuiat trei lumanari in fosfor alb. Lumanarile s-au aprins spontan dupa circa 20 de minute, din motive binecunoscute de oricine stie proprietatile fosforului in contact cu aerul. Criticul a aratat ca daca fosforul este dizolvat intr-un solvent organic potrivit, autoaprinderea este intarziata pana cand solventul este aproape total evaporat. Aprinderea putand fiind intarziata pana la o jumatate de ora sau chiar mai mult, depinzand de densitatea solutiei si de natura solventului folosit.
Aceasta tehnica practicata de clerul ortodox este cunoscuta inca de pe vremea lui Strabo care a mentionat ca “in Babylon, exista doua izvoare, unul alb si unul negru. Cel alb izbucneste in flacari.”
Tehnica era cunoscuta si de magii caldeeni si de vechii greci, filiera pe care se presupune ca ar fi invatat tehnica si clerul ortodox de la Ierusalim.
Inca din antichitate erau cunoscute reactiile fizico-chimice de acest fel, Strabo sustinea ca babilonienii (magii caldeeni) si vechii greci cunosteau procedeul.
Rusul Igor Dobrokhotov a analizat acest fenomen si a reprodus si el “minunea focului care nu arde” ajungand la concluzia ca nu este decat o farsa bine pusa la punct.
Rusul Nikolay Uspensky si Dr. Aleksandr Musin, au intreprins si ei experimente referitoare la aceasta minune, ajungand la aceeasi concluzie cu Igor Dobrokhotov.
Aceasta hrana pentru psihic, indiferent de unde provine ea, dorinta de a materializa totul, perverteste lumina ce ar trebui ca crestinii sa o aiba in suflet, iar simbolul luminii devine umbrit de trucurile prelatilor pentru a oferi dovezi sa sustina adevarul biblic.
De la “Sfanta Lumina”, apoi mai tarziu la “Sfantul giulgiu”, pana la chipurile cioplite ale miilor de zei nu sunt altceva decat o materializare a dorintei omului de a-l vedea pe Dumnezeu si de a-l avea aproape.
Religia si animismul ofera oamenilor acea liniste interioara si raspunsurile de care au nevoie. Raspunsuri simple, pentru omul de rand. Inclinatia omului spre misticism, dorinta de a glisa dincolo de granitele palpabile ale realului e veche de mii de ani, poate chiar de la inceputul omenirii.
O religie mult mai accesibila si care ofera raspunsuri si mai ales liniste interioara, pare sa fie de ajuns pentru credinciosi. Acest maraton in care civilizatia umana a pornit in cautarea lui Dumnezeu, pare sa nu se mai termine niciodata. Cu cat ne apropiem mai mult de El, cu atat se indeparteaza si se demistifica mai mult. Pentru ceilalti, e mai simplu. Stiu doar ca exista…
Sfanta Lumina la Ierusalim, Video Youtube: http://www.youtube.com
Mai multe informatii: http://en.wikipedia.org/wiki/Holy_fire

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

3 comentarii:

  1. Va rog sa mentionati sursa, adica: http://www.descopera.org/miracolul-luminii-de-la-ierusalim

    Nu doar ca nu este legal ceea ce faceti, dar dati dovada de bun simt.

    RăspundețiȘtergere
  2. IMI PARE RAU, DAR INTOTDEAUNA SPECIFIC SURSA. MAI SUS EA ESTE Sfanta Lumina la Ierusalim, Video Youtube: http://www.youtube.com
    Mai multe informatii: http://en.wikipedia.org/wiki/Holy_fire

    RăspundețiȘtergere
  3. din pacate esti doar o alta unealta a diavolui......aduti aminte rolul acestuia si vei vedea ca am dreptate.nici macar nu meriti sa ma rog.pt sufletul tau........................

    RăspundețiȘtergere