Astrofiziciana malaeziana Dr. Mazlan Othman (n. 1951) a fost numita in 1999 director al Biroului Natiunilor Unite pentru Afaceri ale Spatiului Extraterestru (UNOSA) cu sediul la Viena. Rechemata timp de cinci ani in Malaysia pentru a organiza agentia nationala de astronautica, ea a redevenit in 2007 director al UNOSA la solicitarea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. In septembrie 2010 diverse surse de stiri au anuntat ca Mazlan Othman va fi in curand numita de Natiunile Unite drept ambasador al pamantenilor pentru contacte extraterestre.
Se pare ca stirea a fost declansata de declaratiile pe care ea le-a facut sugerand ca ONU ar trebui sa coordoneze orice astfel de contact, ca si de o lucrare intitulata „Catre o agenda stiintifica si societala privind viata extraterestra”, pe care ea urma s-o prezinte la un simpozion organizat de Societatea Regala a Marii Britanii. Dr. Othman declarase nu cu mult timp inainte ca „Multitudinea de planete descoperite in ultimul timp, orbitand stele indepartate, sugereaza faptul ca viata inteligenta poate fi ceva mult mai comun in Univers decat au presupus savantii la un moment dat”. Daca se vor receptiona semnale de la extraterestri, „va trebui sa dispunem de un raspuns coordonat care sa ia in considerare toate sensibilitatile tinand de acest subiect. ONU este un mecanism functional pentru o asemenea coordonare” a adaugat ea.Profesorul Richard Crowther, un expert in legislatia si administrarea spatiala din partea Agentiei Spatiale a Regatului Unit, cel ce conduce si delegatia britanica la ONU pe aceasta problematica, a comentat: „In mod cert, tot ce avem mai apropiat de o persoana de tipul acelui «duceti-ma la conducatorul vostru» este Othman”. Stirea ca Dr. Othman ar putea fi declarata „ambasador pentru relatii extraterestre” a starnit vii reactii, unele chiar rautacioase. Intre altele s-a pus intrebarea daca e bine ca in cazul unei intalniri cu nepamantenii prima persoana autorizata sa discute cu acestia sa fie un astrofizician si daca cele mai importante idei care ar trebui impartasite cu un asemenea prilej ar fi cele de astrofizica.
In trecut, ONU s-a mai vazut implicata in dezbateri privind modul in care ar trebui sa procedam in momentul descoperirii vietii pe o alta planeta. A fost intocmit un protocol de decontaminare a echipamentelor pe care se puteau lipi microorganisme nepamantene, s-au elaborat si un soi de formule de salut cu care ar trebui sa intampinam forme inteligente de viata extraterestra. In 1989, un subcomitet al comitetului SETI al Academiei Internationale de Astronautica a elaborat un document numit Declaratia de principii privind activitatile ulterioare detectarii inteligentei extraterestre, cuprinzand masurile care ar trebui luate in cazul descoperirii unei civilizatii nepamantene. Protocolul a fost inaintat si Comitetului pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Cosmic din cadrul ONU. Intre altele, protocolul prevedea ca raspunsul catre inteligenta descoperita ar trebui sa fie discutat si aprobat de Adunarea Generala ONU, in numele intregii omeniri.
Expertii de la Agentia pentru Securitatea Nationala a S.U.A. au criticat atunci protocolul, avansand scenarii catastrofice in cazul in care propunerea ar fi acceptata. Intre altele, NASA considera de neacceptat ca Natiunile Unite, sau un grup international de astronomi, sa reprezinte Pamantul in comunicatiile cu alte lumi. Daca reprezentantul unei alte lumi ar cere sa fie condus la conducatorul planetei noastre – spuneau ei – acest conducator nu ar putea fi altul decat Presedintele Statelor Unite, ca o consecinta logica a puterii militare si economice a SUA...
Acum, spiritele s-au linistit cand stirea privind numirea unui „ambasador extraterestru” a fost calificata de un purtator de cuvant al ONU drept un „nonsens”, precizand ca nu s-a pus problema extinderii mandatului UNOSA, care gestioneaza, intre altele, cooperarea internationala in spatiul cosmic, prevenirea coliziunilor, deseurile spatiale, utilizarea instrumentelor de pe platformele spatiale pentru dezvoltarea durabila, armonizarea legislatiei spatiale a diverselor tari, sau riscurile puse de asteroizii din preajma Pamantului. Si Dr. Othman a precizat intr-un email trimis ziarului The Guardian ca „Desi suna foarte interesant, trebuie sa dezmint stirea”. Ea a explicat ulterior ca problemele extraterestre pot deveni un domeniu de discutii in ONU, dar in domenii deja cunoscute, cum ar fi pericolul reprezentat de obiectele si deseurile spatiale care se afla in preajma Pamantului.
DAN D. FARCAS
Niciun comentariu: