» » Chipurile stramosilor


Ca indepartatii nostri stramosi aveau inclinatii artistice o dovedesc cu prisosinta zecile de situri arheologice rupestre, unde maestrii anonimi ai preistoriei si-au exercitat talentul, pictand, in culori vii, scene de vanatoare de un realism absolut fascinant. Dar de cele mai multe ori ei s-au marginit sa deseneze siluete de animale salbatice si nu autoportrete, marginindu-se cel mult sa-si lase pe peretii pesterilor amprentele palmelor, ca un salut adresat posteritatii. Iata insa ca recent, in Timorul de Est s-au gasit reprezentari grafice ale unor chipuri umane, datand de peste 12.000
de ani...


Necunoscutul zeu al preistoriei

    Cercetatorii australieni care au realizat aceasta exceptionala descoperire explorau o pestera de la extremitatea nord-estica a Timorului de Est, in cautare de fosile de sobolani giganti. Cu totul intamplator, ei au fost uimiti sa observe, pe peretii grotei, o veritabila „galerie” de portrete umane, care parca ii tintuiau cu privirea. „Aveam torta in mana si strabateam incet un coridor cand am zarit ceea ce parea sa fie un chip uman. Initial am crezut ca e o iluzie optica, provocata de jocul de lumini si umbre declansat de flacara, dar mai departe am vazut si alte figuri umane. Mi-am strigat colegii si impreuna am admirat in tacere acele chipuri ale stramosilor”,  a declarat dr. Ken Aplin de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), cu sediul la Canberra.
 
Aplin, alaturi de alti sase colegi, explorau de doua zile pestera Lene Hara, considerata un veritabil „tezaur fosilifer”, dar care gazduia, iata, si numeroase petroglife. Chipurile stilizate aveau ochi, nas si o gura larga, iar unul dintre ele avea chiar un fel de diadema de raze, in jurul capului, asa cum apar reprezentate personajele divine sau sfintii in iconografia crestina!

Cele mai vechi imagini cunoscute din Pacific

    Folosind tehnici de testare speciale, precum datarea cu izotopi de uraniu, una dintre cele mai precise metode de detectie a originii unui obiect, la ora actuala, savantii de la Universitatea Queensland, care au colaborat cu echipa CSIRO, au stabilit ca „fata cu raze” data de la sfarsitul Pleistocenului, adica de acum aproximativ 12.000 de ani. Surprinzator e insa faptul ca acele chipuri nu au fost descoperite pana acum, desi pestera a mai fost explorata de arheologi si specialisti in petrografie din intreaga lume la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut. Atunci se gasisera alte pictograme, infatisand amprente de palme, siluete de animale si barci, ca si motive decorative liniare.
    
Gravurile reprezentand fete umane au fost intalnite pana acum in multe insule din Pacific si in Australia, dar imaginile din pestera Lene Hara sunt cele mai vechi cunoscute, din aceasta parte a lumii. Anul trecut, echipa CSIRO anuntase gasirea unor marturii fosile privind existenta, in pesterile din Timor, a unor mamifere astazi disparute, precum ar fi liliecii giganti, care aveau dimensiunile unor caini. Descoperirea portretelor preistorice pune intr-o noua lumina inceputurile civilizatiei umane, dovedind ca nu doar la Altamira sau Lascaux, ci si in acest colt uitat din Pacific existau, cu mii de ani in urma, pictori talentati...

GABRIEL TUDOR

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply