» » » » Un meteorit, bogat in apa, ar putea descifra secretele de la inceputurile Planetei Marte



Un fragment de meteorit gasit in nordul Africii ar putea fi primul exemplar de scoarta martiana identificat pe Pamant, spun oamenii de stiinta.
Fragmentul de meteorit numit de catre oamenii de stiinta "Black Beauty" a fost descoperit in nordul Africii si contine materiale prezervate din Planeta Rosie, vechi de 4,4 miliarde de ani, considera oamenii de stiinta intr-un studiu publicat recent in revista Nature.
Cercetatorii sustin ca varsta meteoritului sugereaza ca scoarta planetei s-a format in primele 100 de milioane de ani de existenta a planetei Marte, relateaza CNN.
Fragmentul contine de la 10 pana la 30 de ori mai multa apa decat orice alt meteorit de pe Marte, indicand ca provine dintr-un mediu bogat in apa, a declarat profesorul Carl Agee, de la Universitatea din New Mexico.
"Black Beauty este diferit de orice alt meteorit martian gasit vreodata. Daca vrei sa descoperi dMeteoritul contine mai ales izotopi de oxigen, intr-un amestec diferit fata de structura celorlalti meteoriti martieni si "ar putea proveni dintr-o interactiune cu atmosfera lui Marte", a explicat NASA.
Apa ar putea proveni dintr-un izvor de origine vulcanica sau dintr-un strat acvifer aflat la suprafata planetei, fapt care pare sa confirme ipoteza potrivit careia apa a existat la suprafata planetei Marte la inceputul primei sale perioade geologice - era Amazoniana, care a inceput in urma cu 3 miliarde de ani.
"Analizele noastre cu carbon arata si ca meteoritul a suferit o a doua transformare la suprafata lui Marte, fapt care explica prezenta macromoleculelor de carbon organic", a dezvaluit Andrew Steele de la Carnegie Institution, un alt autor al studiului.
Acest cercetator considera ca "acesta este meteoritul martian cel mai bogat din punct de vedere geochimic ce a fost descoperit vreodata, iar viitoarele analize vor dezvalui probabil si alte surprize".
"Continutul acestui meteorit ar putea pune sub semnul intrebarii multe dintre notiunile cunoscute despre geologia de pe Marte" a afirmat John Grunsfeld, directorul departamentului stiintific din cadrul NASA.

In total, aproximativ 100 de meteoriti de origine martiana au fost descoperiti pana in prezent.
Oamenii de stiinta au fost nevoiti sa astepte pana in anii 1980 pentru ca stiinta sa poata sa determine originea meteoritilor, pornind de la studierea gazelor atmosferice captate in interiorul rocilor.
Meteoritii de origine martiana si lunara sunt rari. Cei mai multi dintre meteoritii ajunsi pe Terra provin din centura de asteroizi, o regiune a Sistemului Solar aflata intre Marte si Jupiter. In 2012, Meteoritical Society a repertorizat peste 42.000 de meteoriti, o cifra care creste cu aproximativ 1.500 in fiecare an.ovada vietii in trecutul lui Marte, acesta e cel mai bun loc sa incepi. " sustine acesta.
ProTV News


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply