Pentru străini, România este o ţară plină de mistere. O parte dintre acestea sunt cunoscute de secole, au fost analizate, studiate, clasate, în timp ce altele sunt recente, "moderne". Mereu se mai găseşte câte un călător rătăcit, care încercând să-şi găsească drumul, ajunge să se confrunte cu întâmplări neverosimile, imposibil de explicat -
Dealurile pe care maşinile urcă singure
Fenomenul a fost semnalat prima dată în SUA, unde a fost numit "magnetic hill". Dar şi în România există astfel de dealuri magnetice, în majoritatea lor cunoscute şi dezbătute în presă. Unul din ele este întâlnit în Basarabia, la Orhei, unde localnicii susţin cu tărie că respectivul fenomen are legătură cu evenimentele petrecute acolo în vremea celui de-al doilea război mondial şi cu activitatea naziştilor. Un alt caz este întâlnit în judeţul Bihor, la Vârciolog, într-o zonă unde, spre vârful dealului, maşinile merg singure pe şosea. Al treilea caz este în Zalău, la ieşirea spre Cluj, unde maşinile n-au nevoie de motor ca să urce panta. Un caz foarte cunoscut este întâlnit în Maramureş, între Budeşti şi Cavnic, unde, din nou, maşinile se deplasează singure. Alte situaţii similare sunt întâlnite în Munţii Gutâi, la trecerea dintre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, Pasul Tihuţa, o porţiune de şosea în Babadag, Tulcea, Obârşia Lotrului, Buzău, zona Bucium din Iaşi şi la Măgura Baciului din Bacău.
Dealul din Maramureş, de pe drumul dintre Budeşti şi Cavnic, rămâne cel mai cunoscut. Aici, atunci când oamenii îşi scot maşinile din viteză, acestea urcă singure, de parcă ar fi împinse de o forţă invizibilă. În speranţa de a găsi o explicaţie, în zonă au fost făcute mai multe experimente. Acestea au demonstrat că acelaşi fenomen care se întâmplă cu maşinile se repetă şi cu apa turnată pe deal sau cu nişte bile amplasate pe asfalt. Toate încep să umble, mânate de ceva nevăzut. Părerile experţilor sunt împărţite. Unii discută despre posibilitatea existenţei unui câmp electromagnetic foarte puternic în zonă, alţii consideră că pe deal s-ar produce un tip de iluzie optică, datorată unei ruperi de pantă cu schimbare de unghi, care oferă impresia de deal, acolo unde în realitate panta continuă, oamenii având astfel impresia că drumul urcă, atunci când el de fapt coboară. În ciuda acestor explicaţii destul de neclare, de altfel, nu puţini sunt cei care continuă să susţină ipoteza unui fenomen paranormal veritabil, ce are loc în această zonă şi în cele nominalizate mai sus.
Peştera Polovragi
Conform legendelor, Peştera Polovragi ar fi fost folosită de zeul dacilor, Zalmoxis, pentru a ajunge, prin nişte tuneluri subterane secrete, direct la cetatea Sarmizegetusa. Cu aproximativ 100 de ani în urmă, un grup de speologi au cercetat prima dată grota, găsind în pământ urme vechi de 2000 de ani lăsate de dacii care ar fi umblat prin ea. Legenda spune că, în trecut, ermiţii daci puteau vindeca orice boală folosind o plantă numită "polovraga", care nu mai există în prezent. Altă legendă trimite la "capitala (polis) vracilor". Tot dacii ar fi ascuns comori fabuloase în peşteră, care încă nu au fost descoperite, pentru că toţi cei care au încercat să le caute au fost loviţi de blestemul aurului, rostit de însuşi Zalmoxis, rămânând pentru veci în tenebrele peşterii. Şi mai sunt ciudăţenii la Polovragi. Ciobanilor şi văcarilor din zonă le-au dispărut animale chiar sub ochii lor, în timp ce mulţi nuntaşi au văzut uluiţi cum mâncarea şi băutura dispar de pe mese, chiar în toiul petrecerii. Şi mai puţin noroc au avut aventurierii veniţi în zonă să caute comorile ascunse, majoritatea lor căzând pradă unor morţi violente.
Dar lucrul cel mai misterios de la Peştera Polovragi este presupusul portal care se spune că duce spre o altă dimensiune. El se deschide numai o dată pe an, în noaptea de Paşte, iar temerarii care trec pe sub el ajung în lumea de dincolo, printre morţi, rămânând, uneori, dispăruţi pentru totdeauna. În locul unde se deschide portalul există o prăpastie adâncă, de netrecut, dar în noaptea de Paşte, peste ea se lasă o perdea de fum şi se formează o punte care facilitează trecerea dintre lumi. Doi oameni ar fi trecut prin acest portal, mânaţi de curiozitatea de a şti ce se află dincolo de lumea cunoscută. Odată ajunşi în cealaltă dimensiune, ei ar fi întâlnit nişte fiinţe îmbrăcate în alb, care pluteau la vreo 20-30 de centimetri de sol şi care le-au înmânat un fel de chei. Erau cheile întoarcerii, fără de care prăpastia devenea iarăşi de netrecut. Unul dintre cei doi amatori de senzaţional a pierdut cheia, rămânând blocat în cealaltă dimensiune. El nu s-a mai putut întoarce, în timp ce amicul său a revenit, reuşind să iasă din peşteră. Surpriza a fost că, odată întors, a aflat că deşi petrecuse numai câteva minute în cealaltă dimensiune, aici trecuseră câţiva ani buni. În plus, uitase tot ce văzuse "dincolo".
Acolo unde spiritele aruncă cu pietre
În noaptea zilei de 20 martie a anului 1997, casa familiei Panait Drăghici din Costeşti, judeţul Argeş, a fost asaltată de o ploaie de pietre pornită ca din senin. Pietrele, de diferite dimensiuni, au spart ferestrele şi au distrus acoperişul casei. A doua zi, ploaia a revenit, tot seara, în jurul aceleiaşi ore, ca în ziua precedentă. Fenomenul a continuat până pe data de 24 martie, când locuitorii comunei sărbătoreau Bunavestire. La faţa locului a venit şi poliţia, care nu a putut decât să întocmească clasicul raport de pagube şi distrugere fără făptaş. După ziua de sărbătoare a urmat o perioadă de linişte, care a durat până pe 29 august, când ploaia de pietre a revenit în forţă. Supăraţi şi disperaţi, oamenii au chemat un preot să facă slujbă în casă. Pe durata slujbei, ploaia a încetat, pentru ca apoi să revină.
Pe 4 septembrie, piesele de mobilier au început să se mute singure dintr-un loc în altul prin casă, împinse parcă de nişte mâini invizibile. La scurt timp, creştinii urmau să sărbătorească Naşterea Fecioarei Maria, zi în care toate manifestările stranii au încetat. Membrii familiei Drăghici au crezut că responsabilă pentru evenimentele neplăcute ar fi fost Achilina Marciuc, o vecină ciudată care ţipa agitată şi arunca cu pietre în casa lor, până când a murit pe 11 august 1987, continuând să arunce pietre şi de dincolo de mormânt.
Satul Poeni şi blestemul lupilor
La poalele Munţilor Poiana Ruscă se întinde satul Poeni, un sat cu o istorie mai aparte. Aici, mai mulţi săteni au fost atacaţi de lupi, iar o femeie, Maria Sârbu, a fost chiar ucisă şi devorată de aceştia. După cum se spune, lupii atacă oameni doar dacă sunt turbaţi, ceea ce nu se aplica în acest caz. De peste o sută de ani, în zonă nu mai existau lupi.
Localnicii explică cazul prin existenţa unui strigon, aşa cum este denumit strigoiul în zonă, iar martorii oculari descriu arătarea ca pe un câine negru, zburlit, foarte mare, şi care atunci când se deplasează nu lasă urme pe sol, în nisip, praf sau zăpadă. Se mai spune că monstrul dispare dacă cel care îl vede spune o rugăciune sau îşi face cruce. Bătrânii satului povestesc că în urmă cu vreo două sute de ani, cineva din neamul celor muşcaţi de fiară ar fi ucis un alt om din sat, pentru a-i fura o armă valoroasă. Mama celui ucis, distrusă de durerea pierderii unicului fiu, s-a dus în cimitir şi l-a blestemat pe ucigaş, împreună cu tot neamul său. La scurt timp, ucigaşul a fost muşcat de un vârcolac blestemat să se chinuie astfel şi el, sub formă de lup.
Drumurile sufletelor neliniştite
Se zvoneşte tot mai des că fantoma unei mirese moarte provoacă accidente pe DN7. Pe porţiunea de drum din apropiere de Găieşti, judeţul Dâmboviţa, a murit o mireasă, împreună cu mirele ei, exact în ziua nunţii. În locul accidentului a fost amplasată o cruce, în memoria celor doi, şi de atunci, în respectiva zonă se petrec foarte multe accidente rutiere, în care mor cel mai des bărbaţi necăsătoriţi. În doar doi ani, 12 tineri şi-au găsit sfârşitul în zonă. Se pare că un blestem i-a oprit pe cei doi nefericiţi să treacă în lumea de dincolo.
Un alt drum naţional blestemat este DN39. În zona unde drumul traversează satul dobrogean Lazu, exact lângă drum, a fost înfiinţat un cimitir musulman, pentru numeroşi turci şi tătari care locuiesc în zonă. Cimitirul fiind foarte extins, noua şosea a fost construită peste o porţiune a lui. Aceasta este zona în care se petrec accidentele cele mai grave. Localnicii susţin că spiritele morţilor au fost deranjate din odihna lor veşnică de buldozerele care au construit şoseaua. Nu puţini sunt cei care declară cu convingere că locul este bântuit, mulţi dintre şoferi susţinând că mergeau cu viteză mică atunci când, ca din senin, au pierdut controlul autovehiculului, fără nici un motiv obiectiv. Pe cealaltă parte a drumului, au fost construite vile care şi ele sunt, la rândul lor, bântuite. Aşa cum spiritele au fost deranjate de construcţia drumului naţional, aşa şi locatarii vilelor sunt deranjaţi de cei morţi, care nu se pot odihni în pace.
Un alt drum bântuit este şi şoseaua care trece pe lângă Canalul Dunăre-Marea Neagră. În perioada comunistă, în jur de 2000 de oameni au fost luaţi din penitenciare pentru a fi trimişi la muncă silnică, în vederea construirii Canalului. Mulţi dintre ei au murit în timpul lucrărilor, cei bolnavi şi epuizaţi fiind îngropaţi de vii, se spune, sub pământul descărcat de basculante. Dealurile formate din moloz au fost denumite de localnici "Dealurile Morţii". Cu toţii evită aceste locuri, considerându-le bântuite.
Preotul care nu apare în fotografii
Niciun comentariu: