» » » » » Toate marfurile "duc" la Roma



In urma cu 2000 de ani, in perioada de apogeu, sub domnia imparatului Traian (98-112), Imperiul roman era atat de extins incat o patrime din populatia globului traia sub legea romana. Consolidarea economiei si a finantelor s-a datorat in mare parte organizarii riguroase a sistemului de aprovizionare cu marfuri aduse din teritoriile cucerite dar si dezvoltarii comertului privat. Marele beneficiar era Roma palatelor cu incaperi ornamentate cu aur si sidef, cu terme luxoase si temple. Aici ajungeau din toate colturile lumii cereale, ulei de masline, vin, mirodenii, vin materii prime (materiale de constructie, piele etc.), amfore, bijuterii, perle, blanuri, diverse produse manufacturate si, inevitabil, sclavi (reprezentau o treime din populatia peninsulei).

 Piata centrala, cea mai importanta din lume, se afla, desigur, in Roma, unde erau concentrate cele mai importante marfuri si cantitati uriase de alimente. In secolul I populatia metropolei a ajuns la aproximativ 1 milion de locuitori (consumul de grau, de pilda, al acestora era de sute de mii de tone anual, distributia graului fiind gratuita, iar cel de vin, de peste 1 milion de hectolitri). Aprovizionarea era asigurata de o flota comerciala cu corabii adaptate in functie de natura transportului - cele mai mari avand o capacitate de 1000 tone - care strabateau marile si oceanele, acostand in porturi din Africa de Nord, Orient, Scandinavia, Egipt, India, Spania... A fost dezvoltata infrastructura porturilor, atat in peninsula cat si in provinciile cucerite.

 Comertul privat in care erau implicati armatori, negustori, antreprenori, operatori de licitatie, angrosisti, negociatori care aveau resedinta in cele mai importante orase comerciale ale lumii, specialisti in finante-contabilitate si bancheri era reglementat prin contracte. Se practica trocul dar mai ales plata monetara. (In India, Austria, Spania etc., au fost descoperite nenumarate monede romane.) A fost instituit un sistem monetar unic cu monede din aur, argint si bronz. Criza politica si militara din secolul al III-lea va afecta sistemul monetar (schimbul in natura va lua proportii) si va modifica legislatia economica, criza in urma careia imperiul a inceput sa se destrame.

DORIN MARAN

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply