Intrarea SUA in Primul Razboi Mondial, impotriva Imperiului German, s-a produs la 6 aprilie 1917, dupa mai bine de doi ani de neutralitate. De ce tocmai atunci? La 16 ianuarie 1917, ministrul german de externe, Arthur Zimmermann, trimite o telegrama ostila SUA catre liderii statului mexican. Americanii intra in posesia continutului acelui mesaj codificat si presedintele Woodrow Wilson cere Congresului intrarea in razboi. Dupa victoria aliatilor, Imperiul German va disparea din istorie.
Camera 40 a spargatorilor de coduri
Gravul incident s-a numit "Telegrama Zimmermann" si a reprezentat o greseala fatala a Imperiului German. Din doua motive: 1. Mexicul era invitat sa se alieze cu Germania impotriva SUA, in speranta ca americanii vor intra in razboi cu Mexicul si nu se vor asocia cu dusmanii europeni ai nemtilor. Germania promitea totodata sprijin militar in recuperarea teritoriilor mexicane pierdute in favoarea SUA (Texas, Arizona etc.); 2. Zimmermann si-a imaginat ca telegrama codificata, transmisa printr-un cablu transatlantic care pleca de pe teritoriul Marii Britanii, nu va ajunge in mainile serviciilor de contraspionaj engleze, mai precis pe mainile spargatorilor de coduri de la Camera 40. Caci aceasta temuta "camera" se afla in sediul de criptanaliza a Amiralitatii Britanice si era renumita pentru abilitatile angajatilor sai. {i asta pentru ca ei intrasera in posesia mai multor "Carti de coduri" germane, recuperate de pe navele scufundate de Marina Regala Britanica.
Am putea vorbi, in consecinta, despre naivitatea lui Zimmermann care a dus la pierderea razboiului, abdicarea kaiserului si la conditiile grele puse Germaniei la Pacea de la Versailles (1919). Ministrul de externe german stia ca englezii permit nemtilor (care nu mai aveau cablu transatlantic) sa transmita numai cablograme clare (care plecau din Suedia, via Anglia, spre ambasada Germaniei din SUA). Dar Zimmermann a insistat sa fie acceptata acea telegrama cifrata. Englezii au fost de acord, dar au devenit suspiciosi. Ei au decis sa trimita textul fatalei telegrame Serviciilor secrete britanice, la Camera 40.
Ceea ce a mai ignorat inexplicabil ministrul Zimmermann a fost faptul ca spargatorii de coduri englezi aveau legatura directa cu scufundarea crucisatorului Magdeburg, a distrugatorului S-119 si cu capturarea bagajelor unui spion german in Irak (1915). Din toate aceste surse, contraspionajul britanic recuperase liste cu coduri folosite de germani in toate modurile de comunicare (de pe nave, submarine si zeppeline). Iar germanii nu au schimbat codurile, nu se stie din ce motive. Probabil le credeau in siguranta.
Dezastrul german
Trebuie mentionat ca intrarea SUA in Primul Razboi Mondial s-a produs si dupa ce Imperiul German mai facuse acte ostile la adresa americanilor. Pe primul loc s-a aflat anuntul ca submarinele germane isi reiau atacurile asupra oricaror nave care aprovizioneaza Marea Britanie, deci si asupra Marinei SUA. De asemenea, neutralitatea SUA fusese zguduita de invadarea Belgiei, o alta tara neutra. Dar publicarea "telegramei Zimmermann" in presa americana a produs mania tuturor mediilor americane. Declaratia de razboi n-a intarziat si ulterior Imperiul German s-a dezintegrat, la fel ca si Imperiul Austro-Ungar. Puterile centrale erau invinse, dar Germania lui Hitler astepta revansa.
PAUL IOAN
„Rechin fantomă” nemaivăzut până acum, descoperit în largul Thailandei
-
În largul coastei Thailandei, în apele misterioase ale Mării Andaman,
oamenii de știință au descoperit recent o nouă specie fascinantă de „rechin
fantomă...
Niciun comentariu: