» » » » Descoperire submarină uluitoare. Cercetătorii au reuşit să descifreze misterul calculatorului antic



La începutul anilor 1900, pescarii de bureți s-au cufundat în apropierea insulei Antikythera descoperind epava navei şi comorile de la bordul său. Aceasta a fost cea dintâi descoperire submarină care a dezvoltat controverse şi dezbateri în cercurile științifice. Obiectele culese de la bordul navei au luat drumul Muzeului din Atena, unde au fost minuțios examinate.

De-a lungul timpului, au existat numeroase speculații cu privire la acest mecanism, care a fost numit și “calculatorul antic de la Antikythera”. Recent, o echipă de specialiști a supus mecanismul razelor X pentru a de încerca determinarea complexității, dar și modului în care a fost fabricat și folosit, scrie efemeride.ro.

Mașinăria este una de-a dreptul fantastică, cu atât mai mult chiar și în prezent scopul său rămâne unul misterios. Primele studii arată că vechiul calculator ar fi fost folosit în navigație, dar nimeni nu poate preciza cu exactitate la ce folosea. Specialistul Derek J. de Solla Price sugerează că aparatul era conceput pentru a urma un ciclu metodic, cu un model de 235 de luni folosite pentru a prezice viitoarele eclipse de Lună.

Funcțiile, dar și complexitatea mecanismului din Antikythera au rămas ascunse până în clipa în care a fost supus razelor X. Mai întâi a fost supus unor fotografii, utilizându-se tehnica de suprafețe expuse cu diferite modele de iluminat. Acest lucru a permis cercetătorilor să înțeleagă textul grecesc care există pe aparat. Apoi razele X au permis crearea unor modele pe calculator.

În acest fel, cele mai complexe detalii ale mecanismului au fost dezvăluite. Specialiștii au realizat că obiectul antic, doar printr-o simplă rotire a manivelei, putea să arate cu exactitate ziua și locul unde se poate vedea o eclipsă de Lună, chiar și pentru anii bisecți. De asemenea, calculatorul antic arăta atât poziția Soarelui, cât și al Lunii în funcție de zodiac, în plus este dotat cu o piatră de culoare alb-negru, care arată faza Lunii la o anumită dată.



Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply