» » » » Comoara avarilor şi Carol cel Mare


Pierderea unităţii din rândul avarilor a mers mână în mână cu pătrunderea francilor în teritoriile pe care le ocupau. dar nu doar despre o sete de pământ era vorba, ci şi despre goana după bogăţii legendare – comorile avarilor.
In 1799 oamenii din apropierea localităţii Nagyszentmiklos, în spaţiul carpatic dintre Dunăre şi Tisa, fac o descoperire uimitoare: 23 de vase măreţe din aur ies la iveală. Puse pe cântar, asta însemna aproape 10 kilograme punând la socoteală toate cănile, potirele, castroanele şi paharele. Fără îndoala era una dintre cele mai mari descoperiri de acest tip din evul mediu timpuriu.
Astăzi se pleacă de la ideea că bogăţia fără seamăn era comoara avarilor. Acest popor de călăreţi a apărut din adâncurile stepelor asiatice şi datorita inventarii scăriţei, caii lor au putut rezista foarte bine pe distanţele mari. Astfel au luat drumul Europei. Numeroase triburi supuse li s-au alăturat în campaniile războinice.
În anul 626 îndrăznesc chiar să asedieze Constantinopolul, dar sunt forţaţi să bată în retragere, nu însă fără a pretinde tributuri însemnate în schimbul păcii. S-au încheiat cu ei două tratate de pace, dar avarii continuă cu raidurile de scurtă durată dar extrem de distrugătoare, ridicând treptat preţul păcii până la colosala sumă de 100.000 de monede de aur, de 4,5 grame fiecare, pe an. Cel mai important comandant, khaganul, putea prin intermediul acestei sume să-şi asigure loialitatea nobililor, oferindu-le importante cantităţi de bani.
Dar cu timpul avarii au început şi ei să se sedentarizeze. Au început să se preocupe şi de cultivarea pământului, de asigurarea subzistenţei prin produse agricole, nu numai de războaie şi jafuri. În această nouă stare de fapt, avarii au devenit brusc pe placul lui Carol cel Mare: stabili, putred de bogaţi şi cu capacităţi militare mai scăzute ca înainte. Principele franc se foloseşte mai întâi de o propagandă acerbă împotriva lor folosind elementul creştin, acuzându-i că sunt marii păgânii ai estului, iar apoi încheagă o campanie devastatoare împotriva lor.
Rezistenţa a fost imediat spartă, iar liderii avari sunt nevoiţi să se supună. Carol ia în stăpânire comorile avarilor şi le împarte după bunul plac oamenilor săi loiali, membrilor caselor regale din jumătate din Europa şi nu în ultimul rând papei. Nu prea a mai rămas nimic din moştenirea avarilor, căci aceştia au prelucrat cu zel aurul prefăcându-l în obiecte valoroase nu numai financiar, ci şi de o înaltă calitate artistică. Totul a fost topit. Astfel că preţioasele vase de la Nagyszentmiklos probabil că reprezintă singura comoară pe care foştii nomazi asiatici au reuşit să o ascună înainte să fie decimaţi de Carol. 

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply