» » » » » NESSKI - Diavolul subacvatic din Iakutia


Unii cauta enigmele Universului (fara prea mare succes), altii incearca sa descopere istoria Planetei, urme ale vietii de acum milioane de ani, acoperite de pamant sau de ape. Descoperirile arheologice incearca sa aduca la lumina urme ale trecerii civilizatiilor de-a lungul mileniilor, dar sunt si cercetari care spera sa scoata la iveala aspecte mai putin cunoscute ale vietii pe Terra, unele cunoscute doar din teorii stiintifice altele pur si simplu vehiculate de legende locale. Recent, un grup de cercetatori rusi de la Fundatia Federala de Geografie a descoperit urmele unui monstru acvatic undeva pe fundul lacului Labinkir din Iakutia, in nord-estul Siberiei.

Cercetarile au condus spre acest loc deoarece traditia locala vorbeste, de generatii, despre o creatura inspaimantatoare care ar fi existat in zona acestui lac, denumit Diavolul, un monstru care ar fi bagat in sperieti oamenii locului prin agresivitatea lui, dar si prin dimensiunile sale: ar fi vorba despre o aratare cu o lungime de 7-8 metri!
Acum, daca vorbim doar de lungime, sunt azi pe Pamant creaturi chiar mai mari decat cea presupusa in Siberia, cum ar fi pitoni lungi de 10 metri si chiar crocodili de aceasta lungime, despre care se spune ca ataca nu doar alte vietati, ci si oamenii locului. Nu e de mirare, asadar, ca legendele siberiene vorbesc despre ferocitatea unei creaturi legendare. Sa nu uitam ca, atunci cand vorbim de monstri subacvatici, gandul zboara la un altul, la fel de misterios, dar mult mai faimos prin mediatizarea excesiva din ultimele decenii ale secolului trecut: monstrul Nessie din Loch Ness (Scotia).
Daca in cazul acestuia exista fotografii, mai mult sau mai putin prelucrate, monstrul din lacul Labinkir n-a putut fi fotografiat pana in prezent, in plus, el n-a mai fost semnalizat in zona de foarte multa vreme, ceea ce ar putea insemna cel putin doua lucruri: ori monstrul n-a existat decat in imaginatia oamenilor, ori a disparut pur si simplu, asa cum dispar si alte specii, uneori chiar dintre cele protejate in rezervatiile naturale.
Apa calda din inghetata Siberie

In situatia in care a disparut, creatura inspaimantatoare e posibil sa fi existat si asta numai datorita conditiilor speciale ale acestui lac siberian. Lacul Labinkir are o suprafata de peste 60 km patrati (comparativ, lacul Snagov este de 10 ori mai mic) si o adancime maxima de cam 80 de metri. Si, in ciuda climei aspre din respectiva parte a Siberiei, este cunoscut faptul ca temperatura apei la suprafata lacului nu scade niciodata in timpul anului sub 2 grade. Or, o apa cu temperatura constanta intr-una din cele mai dure zone climatologice din Siberia este considerata de specialisti mediul ideal pentru dezvoltarea speciilor rare ale florei si faunei.
Nu se cunosc cauzele care determina mentinerea temperaturii constante a apei din lac, dar este plauzibila ipoteza unor izvoare termale subterane, asta daca se tine seama si de natura vulcanica a solului. Specialistii rusi de la Fundatia Federala de Geografie, in ciuda conditiilor grele de clima, au facut o noua investigatie, scufundandu-se in apele relativ calde ale lacului, prilej cu care, chiar daca nu au gasit nici un monstru, au reusit sa identifice, ba chiar sa aduca la suprafata, parti ale scheletului unei fiinte necunoscute, care, atat macar, s-ar potrivi cu descrierile pastrate in folclorul local despre fiinta subacvatica misterioasa.
Nessie apare din nou?

In partea cealalta a continentului euro-asiatic, din cand in cand, monstrul din Loch Ness face valuri, dupa perioade lungi de acalmie. George Edwards este un barbat care si-a dedicat ultimii 20 de ani din viata vanarii monstrului din lacul scotian si se pare ca, dupa spusele lui, recent, norocul i-a suras: el a realizat o fotografie a celui mai cautat monstru subacvatic din lume, inainte ca Nessie sa dispara in adancurile apelor. Nimeni nu poate spune daca in fotografie e monstrul sau doar un sturion, dar omul e convins ca e vorba despre creatura mult ravnita de decenii.
Steve Feltham, care a cautat si el monstrul timp de 21 de ani, a declarat ca aceasta este cea mai buna fotografie a lui Nessie. Cuprinsi de entuziasm, si cercetatorii rusi care au descoperit scheletul unei creaturi subacvatice in lacul Labinkir au facut analogia cu enigmaticul Nessie, fotografiat (?) pentru prima oara in 1933. Numai ca spre deosebire de Scotia, unde in afara de niste fotografii nu exista nimic palpabil care sa-i ateste prezenta, in Siberia macar cercetatorii au un schelet adus deja in laborator. Si chiar daca specia este azi disparuta, ceva trebuie sa fi existat in lacul Labinkir, si asta ne face sa privim mai cu interes chiar si legenda faimosului Nessie din Scotia. Mai mult decat atat, expertii nu exclud posibilitatea ca in alte lacuri de pe Planeta sa mai existe urmasi ai unor reptile carnivore din specia plesiozaur, in numar foarte mare, cu cateva milioane de ani in urma. Ca si Universul, Planeta noastra este o necunoscuta...

GEORGE CUSNARENCU


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply