» » » » BOLTA CAPELEI SIXTINE A IMPLINIT 500 DE ANI



Papa Benedict al XVI-lea a vorbit, miercuri seară, la 500 de ani de la inaugurarea boltei Capelei Sixtine, despre această capodoperă prin care Michelangelo a exprimat "puterea" şi "inteligenţa" creaţiei şi care a devenit o victimă a fabulosului ei succes turistic.
Papa Benedict al XVI-lea a oficiat slujba cu ocazia Sărbătorii Tuturor Sfinţilor (catolică, celebrată pe 1 noiembrie, n.r.) sub această boltă impozantă, în acelaşi timp senzuală şi mistică, în amintirea datei de 31 octombrie 1512, când unul dintre predecesorii săi, papa Iulius al II-lea, a inaugurat fresca reprezentând scene din "Geneză", pictată de Michelangelo Buonarotti (1475 - 1564).

"Cu o intensitate expresivă unică, marele artist îl reprezintă pe Dumnezeul creator, acţiunea lui, puterea lui de a spune cu hotărâre că lumea nu a apărut din întuneric, din hazard, din absurd, ci provine dintr-o inteligenţă, dintr-o libertate, dintr-un act suprem de iubire", a declarat papa Benedict al XVI-lea.

"Din întâlnirea dintre degetul lui Dumnezeu şi cel al unui om (...), Dumnezeu stabileşte o relaţie nouă cu creaţia sa", a adăugat el.

Capela Sixtină este, totodată, un obiectiv vizitat de 5 milioane de turişti pe an (10.000 într-o zi obişnuită şi până la 30.000 în zilele importante), fiind în acelaşi timp locul în care cardinalii aleg, în spatele uşilor închise, noul papă, în timpul conclavelor lor.

În publicaţia oficială de la Vatican, L'Osservatore Romano, directorul Muzeelor Vaticanului, Antonio Paolucci, a vorbit despre fascinaţia pe care Capela Sixtină o exercită asupra a milioane de credincioşi şi de necredincioşi: "Ea este atracţia fatală, obiectul dorinţei, obiectivul la care publicul internaţional care vizitează muzee nu poate să renunţe".

În faţa afluenţei de turişti, un sistem de climatizare a fost instalat după restaurarea "Judecăţii de Apoi", realizată în anii 1990. Însă acest sistem nu mai este suficient.

În decembrie 2011, Antonio Paolucci a dezvăluit faptul că acest obiectiv turistic se află încă din vara anului 2011 sub o strictă monitorizare ştiinţifică, graţie prezenţei discrete a 36 de senzori plasaţi în tuburi negre suspendate şi a altor 14 senzori fixaţi în diverse puncte din capelă.  Mai multe pe...

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply