» » O nouă comoară a fost descoperită pe fundul Atlanticului


O companie de explorare maritimă a anunţat că a descoperit o nouă comoară scufundată pe care doreşte să o recupereze de pe fundul Atlanticului, relatează The New York Times.
Vasul britanic „Mantola" a fost trimis pe fundul mării în 1917 de o torpilă germană. Încărcătura de 20 de tone de argint se află la o adâncime de aproape 2 km. Conform preţurilor din prezent, argintul valorează acum peste 18 milioane de dolari.
Compania Odyssey Marine Exploration, având baza la Tampa, Florida, a declarat că a confirmat identitatea vasului Mantola în timpul unei expediţii care a avut loc luna trecută şi a contactat Departamentul Britanic de Transport (succesorul Ministerului Transportului de Război) pentru a prelua comorile pierdute.
În ultimii ani, guvernele sărăcite au demarat o serie de acţiuni pentru a găsi vapoarele scufundate, ca o modalitate de a face rost de bani pentru buget. Noile generaţii de roboţi, cleşti, reflectoare şi camere de filmat pot face faţă presiunilor uriaşe de pe fundul mării, deschizând noi posibilităţi de recuperare a valorilor care s-au pierdut odată cu scufundarea vapoarelor.
„Există o mulţime de noi posibilităţi", a declarat Greg Stemm, preşedintele executiv al companiei Odyssey. „Este a doua mare descoperire a companiei în acest an, care interesează direct Guvernul Marii Britanii".
În astfel de situaţii, cheltuielile de recuperare ale unor astfel de valori aparţin în exclusivitate companiilor private, care, însă, beneficiază de cea mai mare parte a profiturilor. În acest caz, Odyssey va primi 80% din valoarea argintului, în timp ce Guvernul britanic va primi 20%. Comoara va fi recuperată la primăvară, împreună cu cea aparţinând descoperirii anterioare.
Luna trecută, Odyysey a anunţat descoperirea epavei vasului britanic cu aburi „Gairsoppa", care avea o încărcătură de 240 de tone de argint, valorând în prezent peste 200 de milioane de dolari. Vasul a fost torpilat în 1941.
Vasul Mantola avea mai puţin de un an de utilizare când a plecat din Londra pentru ultimul său voiaj, cu destinaţia Calcutta. La bordul vasului se aflau 18 pasageri şi 165 de membri ai echipajului. Căpitanul se numea David James Chivas, stră-nepotul Fraţilor Chivas, cunoscuţi pentru celebra lor marcă de whiskey, „Chivas Regal". Vasul a fost scufundat după patru zile de la părăsirea portului.
Expediţia companiei Odyssey a identificat dimensiunile navei, planul de ansamblu şi literele din partea din faţă a vasului care formează cuvintele „Mantola" şi „Glasgow", portul de care a aparţinut vaporul.
Fotografiile prezintă epava acoperită de un anumit tip de rugină, care arată ca nişte ţurţuri maronii. Una dintre fotografii arată o creatură marină foarte mare care se află lângă balustrada navei.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply